Russlands president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Russlands president Vladimir Putin skal ikke være i tvil: G7-landenes utenriksministre advarer om omfattende konsekvenser hvis landet angriper Ukraina.

NTB-AFP melder at utenriksministrene fra USA, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia, Japan og Canada var søndag samlet i Liverpool.

Et utkast til uttalelse, som flere medier fikk tilgang til, føyer seg inn i rekken av lignende uttalelser som de siste ukene har kommet fra USA og andre vestlige land, samt Nato og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

– Russland må ikke være i tvil om at ytterligere militær aggresjon mot Ukraina vil få omfattende konsekvenser med svære omkostninger, heter det i utkastet.

Storbritannias utenriksminister Liz Truss kaller uttalelsen en klar beskjed til Russlands president Vladimir Putin.

Ukraina anklager Russland for å planlegge en invasjon, noe Russland avviser og kaller skremselspropaganda, opplyser NTB-AFP.

Det er uklart om G-7landene er parat til å intervenere militært i en konflikt mellom Russland og Ukraina. Det er i første omgang snakk om økonomiske og politiske sanksjoner, noe som uansett vil tynge et Russland med en tynnslitt nasjonal økonomi.

I tillegg vil et eventuelt russiske militært angrep møtes direkte av et ikke ubetydelig ukrainsk forsvar, beskrevet slik i Store Norske Leksikon :

De samlede styrketall for Ukrainas væpnede styrker er 209 000 aktivt personell, med en reserve på 900 000 personell (2018, IISS). I tillegg kommer omkring 88 000 halvmilitære styrker, hvorav omkring 42 000 grensevakter og omkring 46 000 personell i nasjonalgarden.

Per i dag skal Russland ha anslagsvis 100 000 soldater oppmarsjert mot grensen til Ukraina. Dette er neppe tilstrekkelig til å gjennomføre den typen  effektiv og avgjørende aksjon som kan avslutte en slik krig relativt raskt.

Basert på erfaringer fra Afghanistan, er det å bli stående i en «hengemyr» av en langvarig konflikt med et naboland, noe av det siste Russland ønsker seg.

Bare det å holde betydelige områder av fiendtlig, befolket territorium okkupert over tid, vil kreve uforholdsmessig store ressurser fra Russlands militærapparat. Russland har også mange andre grenser og konfliktfylte områder å bemanne.

Derfor er det flere eksperter som tviler på om faren for et angrep fra Russlands side er særlig reell.

Les også: 

Stoltenberg advarer Putin mot å angripe Ukraina: – Det vil koste

 

Bli abonnent, og les alt vårt stoff straks det publiseres:

Julegavetips! Bestill den nye utgivelsen fra Document Forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Bestill også:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.