Flere statsledere har i natt vært i kontakt med Ukrainas president etter angrepet mot kjernekraftverket Zaporizjzja. Storbritannias statsminister Boris Johnson vil ha hastemøte i Sikkerhetsrådet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklager Russland for å drive «atomterror».

Johnson sier Vladimir Putin setter hele Europa i fare etter angrepet mot kjernekraftverket.

– Statsministeren mener at de uforsvarlige handlingene til president Putin nå kan være en direkte trussel mot sikkerheten til hele Europa, heter det i en uttalelse fra Downing Street.

Videre heter det at Johnson vil be om et hastemøte i Sikkerhetsrådet om situasjonen.

Det var rundt klokka 2 natt til fredag at russiske styrker angrep kraftverket Zaporizjzja, Europas største. Kraftverket står for rundt en femdel av Ukrainas samlede energiforsyning. (NTB-AFP)

USAs president Joe Biden snakket i natt med Zelenskyj om angrepet mot og brannen ved kjernekraftverket Zaporizjzja, opplyser en tjenesteperson til AFP.

Etter samtalen oppfordrer Det hvite hus Russland til å avslutte sin militæroperasjon i området og gi brannmannskaper og nødetater tilgang til brannen.

Det hadde da vært meldt om sammenstøt utenfor og ved kjernekraftverket siden torsdag ettermiddag.

Også Canadas statsminister Justin Trudeau har snakket med Zelenskyj om angrepet. (NTB-AFP-AP)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.