Brannen i kjernekraftverket Zaporizjzja er nå slukket, og det er ikke registrert forhøyede strålingsverdier, opplyser flere medier fredag morgen. Det rapporteres fortsatt om harde kamper rundt byen Mariupol, som ligger ved Svartehavet, sørøst for atomkraftverket.

A fire at the Zaporizhzhia nuclear power plant, the largest in Europe, has now been extinguished. Radiation levels at the power plant are reported to be within a normal range.

En brann på Zaporizhzhia-atomkraftverket, det største i Europa, har nå blitt slukket. Strålingsnivåene på kraftverket er rapportert å være innenfor et normalt område. (BBC)

Zaporizjzja ligger ved elven Dnjepr/Dnipro, vel 220 km nordvest for Mariupol.

– Fryktinngytende

De første meldingene om brannen ved kraftverket var alarmerende. Ukrainas president var i telefonisk kontakt med en rekke statsledere.

Zelenskyj var blant annet i kontakt med president Joe Biden, den britiske statsministeren Boris Johnson, Tysklands statsminister Olaf Scholz og den polske presidenten Andrzej Duda.

– Vi må advare, aldri har noe land skutt mot kjernefysiske reaktorer, bortsett fra Russland. For første gang i historien har et terroristland sunket så lavt som å bruke atomtrusler, skrev Zelenskyj før nyheten kom om at brannen var under kontroll og ikke hadde rammet noen av de seks reaktorene i anlegget. (NTB)

Den amerikanske sikkerhetsanalytikeren Joseph Cirincione ved Quincy institute i Washington D.C., forfatter av Nuclear Nightmares ble intervjuet på CNN og uttrykte stor bekymring.

– Alvoret i denne hendelsen kan ikke overdrives. Dette er fryktinngytende, sier sikkerhetsanalytiker Joseph Cirincione om angrepet på kjernekraftverket Zaporizjzja.

– Hvis elektrisiteten til anlegget kuttes, hvis vannforsyningen kuttes, da står vi overfor et nytt Tsjernobyl, en ny kjernekraftkatastrofe på ukrainsk jord.

Sikkerhets­analytiker om angrepet på kjernekraft­verket: – Dette er fryktinngytende

Brann ved Europas største kjernekraftverk: – Kan bli ti ganger verre enn Tsjernobyl

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.