Det har brutt ut brann ved kjernekraftverket Zaporizjzja nær den ukrainske byen Enerhodar etter angrep fra russiske styrker.

Det foregår harde kamper ved kraftverket. Videoer viser lysstriper fra kraftig artillerskyts mot himmelen over Enerhodar.

Ukrainske myndigheter opplyser ved 3-tiden at det brenner ved en øvelsesbygning, ifølge Reuters. Det internasjonale byrået for atomsikkerhet, IAEA, sier at strålingsnivået ikke er endret.

Meldingene om brannen kom rundt klokken 2 lokal tid. Russiske styrker har i flere dager angrepet Zaporizjzja, som er Europas største kjernekraftverk.

Sikkerhets­analytiker om angrepet på kjernekraft­verket: – Dette er fryktinngytende

Den ukrainske nasjonalforsamlingen oppgir på Telegram at kjernekraftverket begynte å brenne etter å ha blitt truffet av artilleriild. Artilleriangrepet mot kraftverket begynte fredag formiddag.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba kom i natt med en desperat appell til de russiske styrkene om umiddelbart å stanse skytingen.

– Den russiske hæren skyter fra alle kanter mot Zaporizjzja-kraftverket, det største atomkraftverket i Europa. Brann har allerede brutt ut. Hvis det eksploderer, vil det være ti ganger større enn Tsjernobyl! Russerne må straks stoppe ildgivningen og tillate brannmenn å etablere en sikkerhetssone, skriver Kuleba på Twitter.

Kjernekraftverket Zaporizjzja. Foto: Olexander Prokopenko / AP / NTB

Både Ukrainas energiminister og ordføreren i Enerhodar sier at brannmannskaper blir beskutt av de russiske troppene, og slipper dermed ikke til på området.

Biden har snakket med Ukrainas president Volodymyr Zelenskij om situasjonen ved kjernekraftverket, melder AFP.

Zaporizjzja-kraftverket står for rundt en femdel av Ukrainas samlede kraftproduksjon, og består av seks reaktorer. Ifølge opplysninger fra lokale medier natt til fredag er det brann ved reaktor 1.

Tidligere torsdag ba Det internasjonale atomenergibyrået IAEA Russland om å øyeblikkelig å stanse alle krigshandlinger ved Ukrainas atomkraftverk.

OPPDATERES

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.