– Alvoret i denne hendelsen kan ikke overdrives. Dette er fryktinngytende, sier sikkerhetsanalytiker Joseph Cirincione om angrepet på kjernekraftverket Zaporizjzja.

– Hvis elektrisiteten til anlegget kuttes, hvis vannforsyningen kuttes, da står vi overfor et nytt Tsjernobyl. En ny kjernekraftkatastrofe på ukrainsk jord.

De første meldingene i natt om brann ved kraftverket var alarmerende. Kort etter kom mer beroligende meldinger om at det ikke er målt forhøyede nivåer av radioaktivitet.

Men det pågår stadig harde kamper nær Zaporizjzja. Artilleri-ild lyser opp himmelen over kraftverket.

Brann ved Europas største kjernekraftverk: – Kan bli ti ganger verre enn Tsjernobyl

Joseph Cirincione ved Quincy institute i Washington D.C. og forfatter av Nuclear Nightmare er svært bekymret, sa han til CNNs Anderson Cooper i natt:

– Det er mange måter dette kan gå fryktelig galt på, og det kan skje veldig fort.

Et målrettet angrep på et kjernekraftanlegg har aldri skjedd før i verdenshistorien, sier Cirincione. Han er bekymret for to ting:

– Dersom brenselstavene fremdeles er i reaktoren og strømmen kuttes, da har man ikke strøm til kjølesystemet som kontrollerer reaksjonen, og får ikke kjølt dem ned. Det kan utløse en ukontrollert kjernefysisk kjedereaksjon. Da får vi en nedsmeltning, vi får et Tsjernobyl, et Fukushima.

Men selv om brenselstavene er ute av reaktoren og satt til kjøling, har vi et problem, sier Joseph Cirincione. Man trenger både vann og elektrisitet til nedkjølingen av stavene, men hvis vannet og/eller elektrisiteten stenges av, er risikoen nok en gang at en ukontrollert kjernefysisk kjedereaksjon utløses og fører til eksplosjoner som vil sende svære skyer av radioaktivitet langt av sted.

Anderson Cooper presiserer at det er uklart om det var et målrettet angrep på kraftverket eller et forsøk fra russernes side på ta kontroll over det.

– Dette ser ikke ut som et kontrollert angrep for å slå ut vaktene ved kraftverket, for slik å kunne ta kontroll over verket. Det vi ser, er kraftig beskytning mot kraftverket, sier Cirincione.

Brannmannskaper som rykket til stedet for å slokke, ble beskutt og kunne derfor ikke gjøre jobben sin.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA opplyser i natt at de har vært i kontakt med ukrainske myndigheter, som opplyser at det ikke er målt forhøyede nivåer av radioaktivitet etter brannen i kraftverket.

– Det er de gode nyhetene: Ingenting forferdelig har skjedd ennå, sier Cirincione.

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.