Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) betegner situasjonen ved atomkraftverket Zaporizjzja som alvorlig, men sier at selv om det verste skulle skje, vil Norge trolig bli skånet for de verste konsekvensene ved en atomulykke.

På hjemmesiden til DSA skriver de følgende:

Selve reaktorene ved anlegget skal ikke være skadet, og ukrainske myndigheter melder at den nukleære sikkerheten fortsatt er intakt. Det er ikke registrert forhøyede strålenivåer i området. DSA har tilgang til ukrainske og europeiske målestasjoner, disse viser ikke forhøyede nivåer.

Situasjonen ved anlegget er alvorlig og uavklart og kan endre seg på kort tid.

Strålevernet har satt krisestab, og kl. 09 fredag hadde de et telefonmøte med landets statsforvaltere for å diskutere eventuelle tiltak, i fall situasjonen skulle forverre seg, og utslipp skulle skje.

Skadd personell

Øyvind Gjølme Selnæs, seksjonssjef for beredskapsanalyser i DSA, sier til NTB at det har kommet meldinger om personell som er skadd, og at det er blitt jobbet med å evakuere personell fra stedet. DSA har fulgt situasjonen tett gjennom natten og fått informasjon fra ukrainske og europeiske myndigheter.

– Atomkraftverkene er bygget for fredstid og ikke for å være i kampområder. Jeg vet ikke om noen slike hendelser tidligere. Det er en helt ny situasjon, sier Selnæs.

Han sier atomberedskapen i Norge er god, og at DSA har vide fullmakter til å håndtere en eventuell hendelse raskt. Det som vil avgjøre hvordan Norge blir rammet av en atomulykke, er særlig vindretningen. (NTB)

Kart over Ukrainas atomreaktorer. Ill: Direktoratet for strålevern (DSA)

Rådene til Norges befolkning

– Nå er Ukraina såpass langt borte at de største helsemessige konsekvensene vil vi trolig ikke se i Norge. Så bruk av jodtabletter og evakuering fra områder er ikke det mest sannsynlige, sier Selnæs.

På hjemmesiden til DSA anbefales likevel alle under 40 år om å ha jodtabletter tilgjengelig, men da ikke først og fremst på grunn av situasjonen i Ukraina.

Uavhengig av situasjonen i Ukraina anbefaler DSA alle under 40 år å ha jodtabletter lagret hjemme. Hovedgrunnen er at atomubåter og atomisbrytere jevnlig seiler langs norskekysten. Ved et alvorlig uhell med ett av disse kan det bli nødvendig med jodtabletter i Norge, spesielt for barn og unge under 18 år, gravide og ammende. Ved svært alvorlige ulykker kan også voksne under 40 år få råd om å ta jodtabletter. (DSA)

Men det kan bli aktuelt å be folk i enkeltområder om å holde seg inne et par dager. Det sa også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på Politisk kvarter i NRK fredag morgen. (NTB)

– Galskap

– Det blir jo nok en kraftig fordømmelse. Det er jo på linje med galskap å angripe på denne måten, sier Støre om det russiske angrepet på atomkraftverket.

Ukraina – atomsikkerhet og -beredskap (Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – DSA)

Les også:

Reaktor-brannen i Zaporizjzja er slukket

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.