Kjernekraftverket i  Zaporizhzhia, Ukraina.  Foto: AP Photo/File

Mange finske apoteker gikk denne uken tomme for jodtabletter, etter at landets helsedepartement anbefalte å ha minst én dose tilgjengelig

Rådet kommer etter at det i lang tid har vært bekymring for atomulykker ved kjernekraftverk i Ukraina, særlig ved Zaporizjzja-kraftverket, melder NTB-AP.

Samtidig tanker mange på faren for bruk av atomvåpen i Ukraina-krigen.

Russiske styrker tok kontroll over kjernekraftverket i Zaporizjzja i begynnelsen av mars, ikke lenge etter at Russland startet invasjonen av Ukraina.

Utviklingen omkring dette kraftverket har vakt bekymring hos finske myndigheter.

– En ulykke ved et kjernekraftverk kan føre til utslipp av radioaktivt jod i miljøet, som kan akkumulere seg i skjoldbruskkjertelen, het det i en uttalelse fra det finske helsedepartementet tirsdag.

Dagen etter meldte apoteker flere steder i landet ta de hadde gått tomme for jodtabletter etter at folk hastet til for å handle inn. Også grossistene sa at lagrene var tomme.

Anbefalingen fra helsemyndighetene gjelder for folk mellom 3–40 år, gitt den potensielle risikoen stråling utgjør for aldersgruppa.

Departementet nevnte ikke Russlands krig i Ukraina eller hvor en eventuell atomulykke kan finne sted, men dette er noe mediene i stor grad har omtalt.

Men Petteri Tiippana, som leder det finske strålevernet (Stuk), knyttet straks anbefalingen til situasjonen i Ukraina.

– Ja, krigen i Ukraina har påvirket de oppdaterte instruksjonene. Folk må ha oppdaterte anbefalinger om en slik situasjon skulle oppstå, sa han til avisa Ilta-Sanomat.

I tilfelle en strålingskrise er det aller viktigste at finnene holder seg innendørs, understreker helsedepartementet.

Finland har selv to kjernekraftverk, men faren knyttet til disse anses å være minimal. Landet er nå i ferd med å bygge enda ett slikt kraftverk, noe som vil øke landets samlede energiproduksjon betydelig.

Også i Norge har debatten om kjernekraft tiltatt:

Les også 

Trond Mohn vil starte kjernekraftverk i Norge

Ny bok! Bestill fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.