Først presser man på for at Ukraina skal kunne angripe inne i Russland. Så kommer forslaget om at vestlige instruktører skal trene ukrainerne på bakken hjemme. Det er mer praktisk og skaper større realisme.

Foreløpig er det prøveballonger, men det er ingen tvil om hvilken vei vinden blåser og det går fort.

EUs utenrikssjef Josep Borrell bekrefter at det foregår diskusjoner om å sende instruktører, men sier at de har ikke kommet til noen enighet ennå.

– Det er ikke enighet om det nå, men endringer skjer, sa Borrell på et pressemøte etter tirsdagens utenriksministermøte.

Uttalelsen sees på som et tegn på at Nato-landene søker etter alternative veier for å trappe opp hjelpen til Ukraina, selv om det kan føre til en eskalering i konflikten.

Forslaget innebærer ikke å sende soldater fra EU-landene inn på slagmarken, men det er likevel delte meninger blant utenriksministerne.

– Noen medlemsland mener at fordelen med å trene ukrainske soldater i Ukraina er at man unngår transport fram og tilbake til andre land. I tillegg får man trene i terreng som er mer likt det man skal krige i, sier Borrell.

– Andre mener at når man sender instruktører til Ukraina vil det være en form for militære agenter som opererer på ukrainsk territorium, forklarer han. (NTB)

Stoltenberg går inn for at vestlige land skal la Ukraina angripe inne i Russland med deres våpen.

Flere EU-land er også klare til å oppheve noen av våpenrestriksjonene til Ukraina, det kan føre til at vestlige våpen blir brukt i angrep mot russisk territorium.

Utenrikssjefen ønsker ikke å uttale seg om hvem av landene som er for og imot. Han understreker også at dette ikke vil bli presset gjennom på EU-nivå, men mener dette er en beslutning som må tas på nasjonalt nivå.

Putin kom med en advarsel til land som sysler med slike tanker, spesielt advarte han små land.

Det vil få konsekvenser dersom vestlige land gir Ukraina tillatelse til å bruke våpen som kan nå russisk territorium, advarer Vladimir Putin.

– Denne konstante eskaleringen kan lede til alvorlige konsekvenser, sier Russlands president.

Under et besøk i Usbekistan rettet Putin en pekefinger spesielt mot mindre land.

– Europa, spesielt små land, bør være klar over hvem de leker med. De må huske at de er små og med tett befolkede områder, før de snakker om å angripe Russland, sier Putin. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.