Rør til Nord Stream 2-ledningen ligger lagret i Sassnitz i Tyskland den 6. desember 2016. Foto: Jens Buettner / DPA via AP / NTB.

Manfred Weber, som leder EPP-gruppen i EU-parlamentet, advarer Russland mot militær eskalering i Ukraina etter utplasseringen av russiske styrker på grense mot nabolandet.

Situasjonen er bekymringsfull og en test både for NATO og det vestlige verdifellesskapet, sier Weber til den tyske avisen Bild am Sonntag.

Die Zeit skriver:

Han hilser velkommen kursen fra NATO, som har gjort det klart for Russland at «russisk inngripen mot Ukraina ville skje til en høy pris,

Manfred Weber under en pressekonferanse i Strasbourg den 17. september 2019. Foto: Jean-Francois Badias / AP / NTB.

EPP-lederen antyder at prisen også kan bli økonomisk, og forventer at den påtroppende tyske regjeringen i så fall svarer på en helt bestemt måte:

«Hvis Putin bruker våpen, blir det slutten for gassrørledningen Nord Stream 2.» Trafikklyskoalisjonen må nevne et mulig avbrudd i prosjektet som en konsekvens: «En ferdigstilling måtte utelukkes.»

Traseen til Nord Stream 2. Grafikk: Samuel Bailey / Wikimedia Commons.

Også EUs utenrikssjef Josep Borrell støtter Ukraina, omtaler landet som en partner og alliert over for den italienske avisen La Repubblica, og sier seg enig i en linje der Russland må forelegges konsekvensene av en eventuell militær opptrapping i Ukraina.

Tirsdag skal Putin og Biden møtes til videokonferanse. Den amerikanske presidenten har også signalisert støtte til Ukraina og advart Russland mot konsekvensene.

Russland annekterte Krim-halvøya fra Ukraina i 2014, noe som resulterte i økonomiske sanksjoner fra unionen. Nå frykter den ukrainske regjeringen at Russland kan angripe andre deler av landet.

Webers trussel om å legge Nord Stream 2 på is, kommer samtidig som EU befinner seg i en energikrise, med høye gasspriser.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.