EUs utenrikssjef Josep Borrell kommer med sterk kritikk av Russland, som han mener begår krigsforbrytelser i Mariupol. Samtidig hevder ukrainske myndigheter at tusenvis av ukrainere er tatt til fange av russiske styrker og bortført mot sin vilje til russisk territorium.

– Russland begår krigsforbrytelser. Det som skjer i Mariupol, er en massiv krigsforbrytelse, sa Borrell da han ankom EUs utenriksministermøte mandag morgen.

– Det som skjer er forferdelig og noe vi må fordømme på sterkest mulig vis. (NTB-Marie De Rosa)

Borrell mener russerne bryter med så å si alle krigens regler, og at det går verst ut over sivilbefolkningen.

Litauens utenriksminister Gabrielius Landsbergis mener russerne nærmer Europas «røde linje» i sin krigføring mot Ukraina.

– Vi ser bombing av byer og tusenvis av drepte sivile. Vi er ikke kommet dit enda, men det finnes en rød linje, sa Landsbergis på vei inn til utenriksministermøtet.

Russernes feilslåtte strategiske valg skaper problemer i Ukraina

Sivile bortføres, soldater trues med riksrett

Samtidig anklager ukrainske myndigheter russiske styrker for å bortføre tusenvis av sivile fra Mariupol, og sendt med tvang til Russland, skriver The Times.

Thousands of Mariupol residents have been “abducted” from their homes in the city and forcibly relocated to Russia, Ukrainian officials have said.

«I løpet av den siste uken har flere tusen innbyggere i Mariupol blitt brakt til russisk territorium. Okkupantene tok mennesker på en ulovlig måte fra Livoberezhny-distriktet og fra et tilfluktsrom i en bygning på sportsklubben, hvor mer enn tusen mennesker (i hovedsak kvinner og barn) hadde søkt dekning mot den konstante bombingen,» sier byrådet i en uttalelse.

Moskva har bedt Ukraina om å overgi seg innen klokken 17.00 i dag, lokal tid. Men byens forsvarere avviser kravet. Kreml truer ukrainske soldater som forsvarer sitt hjemland med krigsrett hvis de ikke legger ned våpnene.

Man anslår at det fortsatt er 200 000 mennesker som er fanget inne i Mariupol. Ifølge ukrainske myndigheter er 90 prosent av byen ødelagt eller skadet av russisk artilleri.

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.