NTB

Et jordskjelv med styrke 7,4 rystet Japan første nyttårsdag. Det kan komme en tsunamibølge på fem meter i utsatte kystområder, ifølge japanske medier.

Tsunamivarselet gjelder prefekturene Ishikawa, Niigata og Toyama, opplyser Japans meteorologiske institutt.

Innbyggere i utsatte kystområder er bedt om å evakuere umiddelbart til høytliggende områder. I tillegg er det sendt ut advarsel om nye jordskjelv i Ishikawa, Niigata, Nagano og Toyama.

Japans sjefskabinettsekretær Yoshimasa Hayashi ber folk forberede seg på flere etterskjelv og komme seg i sikkerhet. Japans meteorologiske institutt sier det er risiko for nye kraftige jordskjelv med en styrke på rundt 7 de neste dagene, spesielt de neste 2–3 dagene.

Det er også økt fare for branner og jordskred i regioner hardt rammet av skjelvet.

Tsunamibølge

Japans statsminister Fumio Kishida sier han har bedt regjeringen gjøre alt de kan for å sørge for folks sikkerhet og for å unngå dødsfall.

Det første jordskjelvet hadde sitt episenter på Noto-halvøya i Ishikawa, rundt 505 kilometer nordvest for hovedstaden Tokyo.

En tsunami på 1 meter og 20 centimeter har allerede nådd kysten av Wajima City i Ishikawa, melder det japanske nyhetsbyrået NHK klokken 8 norsk tid.

Ifølge nyhetsbyrået er det ventet at en tsunamibølge på opptil 5 meter kan treffe utsatte kystområder. Det er foreløpig ikke meldt om skader.

Det japanske strømselskapet Kansai sier jordskjelvet ikke har preget atomkraftverk i de rammede regionene, noe som også bekreftes av japanske atomsikkerhetsmyndigheter.

Rammer Russland og Sør-Korea

Meteorologer i Sør-Korea har varslet at havnivået også kan stige i den østlige provinsen Gangwon i Sør-Korea som følge av jordskjelvet i Japan, melder Reuters.

Russland har også utstedt tsunamivarsel i de østlige byene Vladivostok og Nakhodka, melder det russisk-statlige nyhetsbyrået Tass.

Et stort jordskjelv og en tsunami rammet nordøstlige Japan 11. mars 2011, noe som den gang førte kjernekraftulykken i Fukushima og enorme ødeleggelser på byer.

Over 150 nordmenn i Japan

Norges utenriksdepartement opplyser i en epost til NTB at de første nyttårsdag har registrert 163 norske reisende i Japan. De ber nordmenn som befinner seg i de utsatte områdene om å følge råd fra lokale myndigheter og følge med i lokale medier.

– Vær oppmerksom på at etterskjelv kan forekomme, skriver UD.

– Japan er et av verdens mest jordskjelvutsatte land og flere typer alvorlige naturkatastrofer kan oppstå. I en krisesituasjon er det japanske myndigheter som er ansvarlig for hjelpearbeid og krisehåndtering.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.