USA har inngått en avtale med Nederland og Japan om å begrense eksport av avansert utstyr for databrikkeproduksjon til Kina, ifølge Bloomberg.

Avtalen ble inngått fredag, melder Bloomberg, som viser til anonyme kilder med kjennskap til saken.

Avtalen innebærer forlengelse av USAs strenge regler for teknologieksport som ble innført i oktober og omfatter nå selskaper i Nederland og Japan, blant dem ASML, Nikon og Tokyo Electron, ifølge Bloomberg.

ASML er Europas største produsent av maskiner som lager de mikroskopiske kretsene i databrikker, utstyr til såkalt nanolitografi. Det har dermed en sentral posisjon i et marked verden er stadig mer avhengig av.

Samtalene fant sted hos Det hvite hus’ nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan i Washington. Sullivans talsmann John Kirby uttalte i forkant at partene skulle diskutere saker som var viktige for alle tre landene.

– Og sikkerhet rundt ny teknologi kommer opplagt til å stå på agendaen, sa han.

Det hvite hus avviser å kommentere saken overfor Bloomberg, utover Kirbys tidligere uttalelser. Heller ikke japanske og nederlandske myndigheter vil si noe.

Men en kilde med kjennskap til samtalene sier at restriksjoner på eksport til Kina av utstyr som kan brukes til å produsere databrikker, var blant temaene.

For USAs president Joe Biden er det en stor diplomatisk seier å få med seg Nederland og Japan. Biden-administrasjonen varslet i oktober omfattende restriksjoner på Kinas tilgang til amerikansk databrikketeknologi, for å bremse Kinas teknologiske og militære fremskritt.

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.