Nye biler venter på å bli eksportert fra havnen i Yantai i den kinesiske Shandong-provoinsen den 31. oktober 2020. Foto: Chinatopix via AP / NTB.

USA øker tollen på import av en rekke varer fra Kina, fremfor alt på elbiler, som får toll­satsen økt til 100 prosent. Tollen øker også på blant annet databrikker, medisinske produkter, halvledere, solceller, batterier og kritiske mineraler melder Reuters.

Kina oversvømmer USA med billige varer, sier Det hvite hus:

Biden vil beholde tollsatsene som ble innført av hans republikanske forgjenger Donald Trump, samtidig som han vil øke andre, sier Det hvite hus i en uttalelse med henvisning til «uakseptable risikoer» for USAs «økonomiske sikkerhet» som følge av det de mener er urettferdig kinesisk praksis som oversvømmer de globale markedene med billige varer.

Biden-administrasjonen skrur opp tollen seks måneder før president­valget i håp om å styrke Bidens sjanser mot Trump.

Selv om Bidens utspill var i tråd med Trumps premiss om at det er behov for tøffere handelstiltak, gikk demokraten til angrep på sin motkandidat i valget i november.

Det hvite hus sa at Trumps handelsavtale med Kina i 2020 ikke økte den amerikanske eksporten eller skapte flere amerikanske produksjonsjobber, og de sa at den generelle tollen på 10 % på varer fra alle opprinnelsesland som Trump har foreslått, ville gjøre USAs allierte frustrerte og øke prisene. Trump har foreslått tariffer på 60 % eller høyere på alle kinesiske varer.

Biden sliter med å overbevise velgerne om effekten av den økonomiske politikk, og på meningsmålingene har Trump høyere troverdighet når det gjelder økonomi, skriver Reuters.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.