Christine Lagarde under en pressekonferanse i Frankfurt den 6. juni 2024. Foto: Michael Probst / AP / NTB.

Europeiske ledere bør samarbeide med Donald Trump om toll og kjøpe flere amerikanske varer for ikke å havne i handels­krig med USA, sier Den europeiske sentral­bankens (ESB) toppsjef Christine Lagarde.

Alle vil tape på en handelskrig mellom Europa og USA, sier EUs sentral­bank­sjef i et uvanlig frittalende intervju med Financial Times.

Den påtroppende amerikanske presidenten har varslet 25 prosent toll på varer fra Kina og 20 prosent på all annen import. Lagarde hevder at økte tollsatser ikke er i USAs interesse, men at forhandlinger med Trump-administrasjonen er bedre enn gjengjeldelse.

Trump har lenge kritisert den skjeve handelsbalansen mellom USA og Europa, der Europa har et stort handelsoverskudd. De varslede tollsatsene kan dermed betraktes som et kort Trump spiller for å oppnå nettopp det Lagarde nå formaner til.

Lagarde sa at Europa bør møte en ny Trump-periode med en «sjekkhefte-strategi» der man tilbyr seg å «kjøpe visse ting fra USA», som flytende naturgass og forsvarsutstyr. «Dette er et bedre scenario enn en ren gjengjeldelsesstrategi, som kan føre til en «tit-for-tat»-prosess der ingen egentlig vinner», sa ESB-presidenten.

EU er i villrede om hva unionen skal gjøre, men dersom den velger en tilnærming til USA, vil tegner den til å omfatte mer enn bare handel:

Ifølge tjenestemenn som er involvert i forberedelsene, er økte kjøp av amerikanske eksportvarer, inkludert landbruksprodukter, samt LNG og våpen, blant alternativene som vurderes. EU forbereder seg også på å la amerikanske selskaper delta i initiativer for å støtte felles militære anskaffelser med EU-skattebetalernes penger, og på å legge seg tettere opp til Det hvite hus når det gjelder handelspolitikk og geopolitikk overfor Kina.

EU frykter amerikanske tollmurer mot Kina fordi kineserne da kan oversvømme Europa med underprisede produkter. Hvis unionen velger å samarbeide med Trump, kan resultatet bli at også vår verdensdel setter opp handelsbarrierer med Kina, som er en strategisk utfordrer av Vesten.

Når Trump har varslet alt fra 10 til 60 prosents toll på kinesiske varer, er det et signal om at han er åpen for diskusjon, konkluderer Christine Lagarde, som på sin måte taler varmt om The Donald:

For Europa var den påtroppende Trump-administrasjonens holdning til handel og transatlantisk samarbeid en «akselerator for en reset som vi trenger», sa Lagarde.

ESB-sjefen øyner en sjanse for at EU blir en tettere union:

Hun trakk frem den mangeårige ideen om å skape et indre marked for kapital i Europa – den såkalte kapitalmarkedsunionen – og oppfordret EU til å «gå raskt videre» med den.

Det store spørsmålet forblir hva et forent kapitalmarked skal tjene til. Om man skal tro Ursula von der Leyen og Mario Draghi, er det for å gjennomføre «det grønne skiftet». Men hva skal EU gjøre hvis det avvikles i USA?

 

Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.