President Donald Trumps økonomiske team er frustrert over det de mener er et langsomt tempo i forhandlingene med EU.
Dette er en av årsakene til at Trump truer med 50 prosent toll på varer fra EU fra 1. juni. I tillegg irriterer Trump seg over Brussels manglende vilje til å innføre toll på kinesiske varer.
Amerikanske myndigheter er misfornøyd med EUs langsomme tempo og motvilje mot å ta tak i amerikanske bekymringer, som for eksempel antitrust-bøter, som har rammet amerikanskeide sosiale medier som ikke føyer seg etter europeiske krav om sensur.
President Trumps overraskende tolltrussel mot EU kom midt i en situasjon hvor frustrasjonen i hans økonomiske team over blokkens holdning til skatter, reguleringer, antitrust-bøter og Kina var på sitt høyeste, skriver Wall Street Journal.
EU består av 27 ulike land som har varierte ønsker, og dette forsinker prosessen mot en avtale. Det kommer få konkrete løsningsforslag fra Brussel, og Trump er i ferd med å miste tålmodigheten.
I tillegg til antitrust-bøter og forholdet til Kina er det også uenigheter om avgifter på strømmetjenester, merverdiavgift og bilreguleringer.
USA fikk britene til å innføre toll på kinesiske varer, noe som medvirket til at USA og Storbritannia kom frem til en handelsavtale. Men USA har ikke en lignende avtale med EU. Fredag truet Trump som kjent med å innføre 50 prosent toll på europeiske varer hvis ikke Brussel føyer seg etter de viktigste amerikanske kravene.
Presidenten har i årevis uttrykt sin indignasjon over Europa både offentlig og privat, og har ofte kritisert kontinentets ledere på en mer spissfindig måte enn han gjør overfor noen av USAs fiender.
Trump har blant annet kritisert europeiske NATO-land for ikke å investere nok i forsvaret sitt. Tidligere i mai sa han at EU er «verre enn Kina», og refererte til blokkens antitrust-bøter som ekstra skatter på amerikanske selskaper. I februar sa Trump at EU «ble dannet for å ødelegge USA».
EU-tjenestemenn og diplomater trodde USA og EU var på god vei i forhandlingene om en handelsavtale. Derfor kom Trumps utspill fredag som en stor overraskelse.
EUs handelskommisær, slovaken Maroš Šefčovič, sa at de vil jobbe for å lande en avtale med USA etter at Donald Trump har varslet 50 prosent toll på EU-varer, men understreket at EU også er klar til å forsvare sine interesser.
Handelen mellom de to partene er uten sidestykke, men «må være basert på gjensidig respekt, ikke trusler», skrev Šefčovič i et innlegg på sosiale medier.
Men Trump virker lite interessert.
– Vi er ikke ute etter en avtale, svarte Trump fredag kveld på spørsmål om det er aktuelt å inngå en avtale. (NTB-Reuters-DPA)
Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) mener Trumps utspill er ødeleggende for økonomisk vekst.
– Dette illustrerer den usikkerheten som rår nå, og at uroen ikke er over. Og det gjør at mange setter sine planer på vent, noe som er ødeleggende for økonomisk vekst.
– Det er en prøvelse for norske bedrifter å håndtere disse svingningene, og regjeringen gjør det vi kan for å sikre norske arbeidsplasser i handelskrigen.
Flere EU-ministre sa nylig at de ikke ville være fornøyd med en handelsavtale som opprettholdt tollsatsene på 10 prosent, slik britene har akseptert.
Trump ønsker å bygge en allianse mot det han anser som Kinas økonomiske krigføring, særlig innenfor viktige varer som stål. Han ønsker en felles motstand mot statlige subsidier som utkonkurrerer vestlig industri. Lignende fremstøt om samarbeid mot Kina er gjort til land utenfor EU, som Japan og Sør-Korea.
Men Kina er et viktig eksportmarked for EU, og derfor nøler Brussel med å starte en handelskrig med Beijing. Prosessen blir ekstra vanskelig siden de 27 EU-landene har ulike forhold til Kina. Tregheten dette skaper i EU-systemet, frustrerer Trump-administrasjonen.
Trump: Kommer ingen vei med EU, innfører 50 prosent toll fra 1. juni
Finansminister Scott Bessent ga uttrykk for USAs bekymring over tempoet i handelsforhandlingene overfor EU-tjenestemenn under et møte mellom finansministrene i Canada i forrige uke.
EU-tjenestemenn har sagt at de ikke har planer om å endre blokkens merverdiavgift, som Trump-administrasjonen har kritisert, men som EU anser som ikke-diskriminerende. Det er også liten vilje i EU til endringer i helse- og digitalreguleringer.
I et intervju med Fox News fredag sa Bessent at han håpet trusselen om 50 prosent tollsatser ville «tenne en ild under EU».
EU virker altså lite villige til å gi etter for USAs krav, særlig når det gjelder handel med Kina. Dermed kan den 90 dagers pausen i handelskrigen mellom USA og EU ta en slutt fra og med 1. juni.
Dette vil i så fall være dårlige nyheter, både for amerikanere og europeere. Aksjeindeksene både i Europa og på Wall Street falt etter Trumps utspill fredag.
Kjøp Hans Rustads bok om Trump her! E-boken kan du kjøpe her.