Shinzo Abes død kom som et sjokk. Japan har en av verdens strengeste våpenlover. Men hvordan beskytte seg mot en person som lager sine egne? Tetsuya Yamagami, 41, hadde tjenestegjort tre år i Japans selvforsvarsstyrker og visste hvordan man lager våpen.

Han har fortalt politiet at han ikke kom for å drepe Shinzo Abe, men en bestemt person fra en religiøs organisasjon. Da denne personen ikke var til stede, drepte han i stedet Abe.

Yamagami er arbeidsløs og virker været et psykiatrisk tilfelle. Han er nok et eksempel på ustabile personer som utgjør en fare. I Japan er man ikke vant til å tenke trusler mot politikerne. Abe hadde med seg to livvakter og de sto foran ham, ikke bak. Det første skuddet var et bomskudd, men livvaktene forsto ikke hva det var. Det andre traff Abe i halsen. Da var det for sent.

Abe er Japans mest berømte politiker. Politikere verden blir skremt når de ser hvor sårbare de er når de driver valgkamp. De må ha kontakt med velgerne.

For politikere har attentatet et ubehagelig budskap. Deres politikk skaper vrede blant velgerne. Det er umulig å sikre seg mot alle eventualiteter. Macron ble slått i ansiktet av en velger for et par år siden under en turne i landet for å snakke med folk, enda han hadde livvakter rundt seg.

Hvis opplysningene om Yamagamis motiv stemmer var Abes død meningsløs. Men den har store politiske implikasjoner. Abe mente Japan måtte forandre forfatningen som forbyr Japan å ha et militære. Han rådet USA til å gi forpliktende løfter om å forsvare Taiwan. For dette ble han kraftig kritisert i Kina. På sosiale medier ble hans død hyllet. Offisielt sa Kina at hans død var tragisk, men de ville neppe latt en statsmanns død bli feiret hvis de ikke stilltiende så seg tjent med det. Gobal Times som er myndighetenes talerør, fordømte også Abe.

En som hadde et nært forhold til Abe var Donald Trump. Abe var en av de første utenlandske politikere som besøkte Trump. Nå sier Trump at han trolig vil delta i begravelsen til sin venn.

Kina tror Abes død vil styrke de konservative kreftene i Japan, dvs de som er pro-Taiwan.

Samme sentiment uttrykte den statsbetalte kringkasteren National Public Radio i USA som karakteriserte Abe som en «splittende erkekonservativ». Kulturkrigen i USA gjør at venstresiden har samme preferanser som USAs hovedfiende.

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.