Kinas eksport steg 27,9 prosent fra mai i fjor til mai i år, og landets import har i samme periode vokst med den raskeste takten på over ti år.

Eksporten fra verdens nest største økonomi var stor i mai, men likevel under analytikernes forventninger, som var på 32 prosent.

– For å være ærlig, så er det et gnistrende bra tall uansett hvordan man ser på det, og det viser at den globale etterspørselen holder seg stabil, sier Jeffrey Halley i analytikerfirmaet Oanda.

Importen i mai nådde sitt høyeste nivå siden januar 2011. Oppgangen var på 51,1 prosent fra mai i fjor. Det er noe under forventningene fra en ringerunde som Bloomberg har gjort blant analytikere.

Men Kinas import og eksport med landets største handelspartnere, blant dem den sørøstasiatiske Asean-blokken, EU og USA, har steget gjennom årets første fem måneder.

Det lavere enn forventede eksporttallet kan henge sammen med strengere koronatiltak i havneanlegget i Yantian i slutten av mai da det ble avdekket smitte blant havnearbeidere, mener økonom Iris Pang i ING. Stansen gjennom Suezkanalen i Egypt i mars kan også ha medvirket, mener Pang.

Kinas handelsoverskudd i mai havnet på 45,53 milliarder dollar (nærmere 382 milliarder kroner), en økning på 26,5 prosent fra mai i fjor.

Kjøp Peder Jensens bok her!

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.