Solid global etterspørsel gjorde at Kinas eksport steg kraftig i fjor og nådde rekordnivå, viser handelsstatistikk som landets myndigheter la fram fredag.

Kinas eksport vokste 29,9 prosent i 2021, sammenlignet med året før.

Landets samlede handelsoverskudd havnet på 5.858 milliarder kroner, ifølge statistikken som kinesiske tollmyndigheter presenterte fredag.

Kinas import steg 30,1 prosent i fjor.

Verdens nest største økonomi kom seg dermed raskt på beina fra koronapandemien i fjor, etter de første smittetilfellene ble innrapportert fra byen Wuhan på slutten av 2019.

Tollvesenets talsmann Li Kuiwen viser til oppsving i eksport av mekaniske og elektroniske produkter.

Men Li sier landet også står overfor utfordringer og peker på tre faktorer som kan presse Kinas økonomi – nedgangskonjunktur, problemer i forsyningsledd og lavere økonomiske forventninger.

For desember måned isolert steg eksporten i tråd med forventningene og havnet på 20,9 prosent sammenlignet med desember året før, mens importveksten skuffet med en økning på 19,5 prosent i samme periode.

– I nåværende øyeblikk er det trolig kun den kraftige eksporten som er drivkraft i Kinas økonomi, sier Li.

Kinas handelsoverskudd overfor USA steg 25 prosent i fjor til 343 milliarder kroner.

Les også:

Kinas eksport vokser som en følge av nedstengninger i resten av verden

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.