Mette Frederiksen reiser til Israel for å lære om vaksinestrategi. Erna Solberg blir hjemme, skylder på karantenereglene. Mette Frederiksen. Foto: Jens Dresling/Ritzau via AP/ Berit Roald / NTB

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) og Østerrikes forbundskansler Sebastian Kurz  (ÖVP) ønsker å lære av Israels vellykkede vaksinestrategi, og reiser derfor til Israel torsdag. Men vår statsminister Erna Solberg (H) blir ikke med, skriver Med Israel for fred (MIFF).

Som Document rapporterte 28. februar, reiser den danske statsministeren Mette Frederiksen førstkommende torsdag til Israel sammen med sin østerrikske kollega Sebastian Kurz for å diskutere koronavaksineringen.

– Vi skal blant annet drøfte hvordan vi kan bli mer selvforsynte med vaksiner. Både på kort sikt i forhold til å få adgang til flere vaksiner mot covid-19. Men også på lengre sikt i forhold til for eksempel gjenvaksinering, sier Mette Frederiksen i en pressemelding.

– Israel er det landet i verden som er absolutt lengst fremme i kampen mot covid-19, når det gjelder utrullingen av vaksiner. Israel er også interessant med tanke på utvikling av vaksiner og behandlingsmetoder. Derfor ser jeg frem til på møtet å få enda mer fart på vårt samarbeid og vår erfaringsutveksling, slik at vi sammen kan arbeide med å finne løsninger på områder som forskning og utvikling av nye vaksiner, offentlig-privat partnerskap og vaksineproduksjon.

Israel har allerede vaksinert over 50 prosent av innbyggerne, og målet er at alle over 16 år skal være vaksinert innen utgangen av mars. Til sammenligning hadde Norge vaksinert litt over 160.000 mennesker 27. februar (begge doser), ifølge tall fra FHI. Dette utgjør litt over 3 prosent av befolkningen.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk skriver på Twitter at Erna Solberg og helseminister Bent Høie også burde blitt med på denne turen. Men vår statsminister skylder på karantenereglene.

– Tror ikke det vil bli forstått å ta 10 dagers karantene for, skriver Solberg.

– Vet ikke hva danskene gjør, men vi praktiserer ikke unntak for våre politikere.

EUs vaksineprogram, som Norge er en del av, har blitt utsatt for sterk kritikk. Kritikerne mener EU kom for sent på banen med å bestille vaksiner, brukte for lang tid på forhandlinger, og også for å ha lagt for mye vekt på å forhandle priser.

Storbritannia står utenfor EU-samarbeidet og har allerede vaksinert 20 millioner briter. Der er man allerede i gang med å planlegge gjenåpningen.

Ingen land av en viss størrelse har vaksinert en større andel av befolkningen enn Israel.

20 millioner briter er vaksinert, nå planlegges veien tilbake til «normalen»

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.