Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: Ritzau Scanpix / via Reuters

– Det er ganske enkelt for mange med ikke-vestlig bakgrunn som er smittet, og det kan vi ikke la være å snakke om, sier Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Danmark vil fokusere på smittebekjempelse i «etniske miljøer», sa Frederiksen på en pressekonferanse i dag, melder DR Nyheder.

Også i Norge er personer med innvandrerbakgrunn overrepresentert på smittestatistikken. Folk med opprinnelse fra Somalia og Pakistan har pekt seg ut.

Tydelige tall: Innvandrere rammes oftere og hardere av koronaviruset

Statsministeren pekte på smittestatistikken, som viser at personer med etnisk minoritetsbakgrunn er overrepresentert.

Hun gikk i rette med dem som vil legge lokk på diskusjonen:

– Jeg kan se, at der nogle steder i den offentlige debat bliver sat spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er en rimelig diskussion at have, om det er rimeligt at hæfte sig ved det faktum. Mit klare svar til det er, at ja, det er det, sa hun.

– Alle må ta ansvar

Mette Frederiksen kom med en klar melding til «de etniske grupper» om at også de har ansvar for å følge myndighetenes regler og retningslinjer.

– Alle bliver nødt til at påtage sig ansvaret for at lytte efter, hvad myndighederne i Danmark siger. Informationerne er der og har været tilgængelige i månedsvis. Ingen i Danmark kan være i tvivl om, hvordan man skal forholde sig i forhold til covid-19.

Aarhus’ borgermester Jacob Bundsgaard (S) fikk nylig kritikk for å peke på at det er uforholdsmessig mye smitte blant somaliere i byen.

Professor Morten Sodemann, spesialist i infeksjonssykdommer og leder av Indvandrermedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital, advarer mot å peke ut en bestemt befolkningsgruppe.

Kraftig overrepresentert

Danske Statens Serum Instituts tall viser at minoritetsgruppers andel av de smittede er stigende. Av de første 10.000 smittede i Danmark hadde 24 prosent annen etnisk bakgrunn enn dansk. I uke 30 gikk andelen opp til 59 prosent, og steg videre til 63 prosent i uke 31, som er ferskeste tilgjengelige tall. Til sammenligning utgjør minoritetsgruppene 14 prosent av befolkningen.

Det er særlig personer med opprinnelse i Irak, Marokko, Israel, Jordan, Libanon og Somalia som dominerer statistikken.

En somalisk begravelse i Aarhus kobles til den økte spredningen i byen. 500 personer deltok.

– Der har været nogle større eid-fester i blandt andet Aarhus og Skanderborg og en begravelse for en somalisk mand, og fra flere kilder har det forlydt, at der har været mange med til to eller alle tre arrangementer, skrev Styrelsen for Patientsikkerhed i sidste uge i et notat ifølge Århus Stiftstidende.

– Ingen skal demoniseres

Satsminister Frederiksen understreket at debatten om den økende smitten blant innvandrergrupper skal foregå på «en ordentlig måde» og at ingen skal «dæmoniseres eller chikaneres».

Men tallene skal frem, fordi det er den eneste måde, hvorpå myndighederne kan bekæmpe coronaen, sagde hun.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.