Illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay

Koronasmitten i det somaliske miljøet i Aarhus har skutt i været de seneste dagene, og står for omkring halvparten av de 77 nye smittetilfellene siden fredag. Det til tross for at de utgjør et mindretall av innbyggerne.

Det er borgmester Jacob Bundsgaard som deler de nye smittetallene og en økt bekymring for det somaliske mindretallet i byen. Han forteller at de ser et mønster i smitten, men understreker at de fremdeles ikke har hele bildet.

Nå setter kommunen inn tiltak i håp om å begrense smitteomfaget:

– Vi kommer til at sætte ind med en målrettet kommunikation. Både gennem boligforeninger og de institutioner, vi har i de områder, hvor der bor mange fra vores somaliske mindretal, sier han til DR.

Smittespredningen blant innvandrere i Danmark har vært høyere enn for den øvrige befolkningen. I uke 30 utgjorde innvandrere 59 prosent av covid-19 smittede, ifølge Statens Serum Institut (SSI), hvilket gjør innvandrere sterkt overrepresentert. Gruppen utgjør 14 prosent av den samlede befolkningen.

Begrunnelsen for utviklingen lar vente på seg. Avdelingsleder på SSI, Tyra Grove Krause, forsøker seg på to forklaringer:

– Det kan skyldes, at der kommer flere udefra i de miljøer. Det kan også have noget at gøre med familiernes størrelse, og at man derfor har større familiesammenkomster, sier hun.

Hun legger også vekt på språkbarrierer:

– Vi kan ikke udelukke, at der kan være sprogbarrierer. Det kan være vanskeligt at gennemføre kontaktopsporingen i de grupper, hvis der er en sprogbarriere.

Det er ikke bare i Danmark innvandrere rammes hardere av convid-19, enn den øvrige befolkningen. I Norge var 37 prosent av påviste koronasmittede før påske innvandrere, majoriteten med somalisk bakgrunn.

Les også: 

 

Kjøp Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.