Feltsykehus ved Ostra Sjukhuset i Gøteborg. Adam Ihse/TT News Agency/via REUTERS 

Folkhälsomyndigheten oppdaterer coronatall for Sverige hver dag kl.14. Fredag 27.3 viser tallene 92 døde. Av disse var 70 prosent (65 personer) over 80 år. Det er aller flest dødsfall i Stockholm (60).

 

Svenskene er opptatte av utenforskap og at det smittes lettere i såkalte trangbodde områder hvor det bor mange innvandrere.  I Stockholm har flere somaliere dødd av viruset hvilket ble forklart med at de ikke kunne svensk og at de derfor ikke hadde lest om advarslene. I Malmös Rosengård stiller unge somaliske legestudenter opp for sin egen gruppe. De reiste fra legestudier i Kina for å hjelpe til.

I Storbritannia ville man sagt at de burde stått to meter fra hverandre og hatt munnbind.

Somalierne likte ikke at det ble kringkastet at flere fra deres miljø hadde dødd av covid-19.

I somaliska Fredsföreningens lokal på Rosengård står ett foto av Olof Palme i mitten, bland bilder från fester, fotbollsmatcher, och profiler som engagerat sig under de 26 år som föreningen varit aktiv i området.

Vissa i föreningen är arga över att medier rapporterat om svensk-somalierna som dog i viruset.

– Det leder till att människor svartmålas. Vi är ett samhälle och måste utgå från det, inte kartlägga vissa grupper, säger en person.

En lege påpeker at det er en høyere andel av somaliere som røyker enn blant den øvrige befolkningen og at dette også kan være en forklaringsvariabel. Generelt har somaliere dårligere helse enn svensker og en lavere gjennomsnittsalder påpekes det i svenske aviser.

Innvandrermiljøene er mer utsatte, sies det.

Jämtland Härjedalen med sine populære skiferiesteder har mange smittede i forhold til innbyggertallet, men så langt ingen dødsfall.

Tallene viser kun de som er blitt testet for smitte. Sverige har kun testet rundt 24.500 personer så langt.

Aldersmessig så fordeler Sveriges befolkning seg som vist i grafen nedenunder De eldste aldergruppene utgjør en mindre del av befolkningen, men er de som har størst risiko for å dø av viruset. Det antas at mange unge er smittet, men at disse ikke er blitt testet, eller er symptomfrie.

De virussmittede som er testet er ikke representative for et gjennomsnitt av befolkningen.

Sverige nærmer seg 6 ganger så mange døde som i Norge, men statsepidemiolog Anders Tegnell er positiv:

– Den svenska kurvan har varit en sakta successiv spridning, inte som i Italien eller Spanien där det gick upp väldigt fort. Så här långt känns det hoppfullt, vi behöver sådana signaler också.

Folkhälsomyndigheten

 

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.