Statsepidemiolog Anders Tegnell har frontet den svenske korona-strategien fra dag én. Foto: Claudio Bresciani / TT via Reuters / scanpix.

Sverige har så mange døde at de var nødt til å hevde at de var nær målet om flokkimmunitet, hevder dansk professor.

På under et døgn måtte svenske myndigheter trekke tilbake to rapporter om korona-epidemien i landet.

På den daglige pressekonferansen tirsdag offentliggjorde Folkhälsomyndigheten en rapport om smittespredningen i Stockholm.

Ifølge rapporten skulle det være 1000 uregistrerte smittede for hver registrerte. Altså måtte det offisielle smittetallet i Stockholm på omkring 6400 ganges med 1000 for å finne det reelle antall korona-smittede.

Seks millioner smittede i Stockholm ..?

Problemet var at resultatet ikke gav mening, siden summen overstiger seks millioner. I Stockholms län bor det knapt to millioner mennesker.

Folkhälsomyndigheten måtte trekke rapporten for å rette opp feilen.

Dansk professor kritisk

Også en annen rapport, som ble presentert i SVT Aktuellt tirsdag kveld, ble trukket tilbake, skriver SVT.

Av 100 testede bloddonorer fra Stockholms-området hadde 11 utviklet antistoffer. Dermed konkluderte rapporten at opp mot 11 prosent av Stockholms innbyggere hadde vært korona-smittet.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentell virologi ved Københavns Universitet, påpeker flere grunner til at de to rapportene er trukket tilbake.

– Rapporten med de 11 smittede bloddonorer er baseret på et alt for lille sammenligningsgrundlag. De næste 100, de tester, kan risikere at give et helt andet resultat. De skulle have testet et langt større antal, inden de meldte noget ud, sier Allan Randrup Thomsen til dansk TV 2.

– Den kritiske sansen sviktet

Heller ikke rapporten fra Folkhälsomyndigheten har den danske professoren mye tillit til:

– Matematiske modeller duer ikke, hvis ikke de er realitetstjekket. Det kan godt være, at modellerne er rigtige, men min pointe er, at de ikke kan stå alene. De burde have ventet, indtil de for eksempel havde testet nogle flere for antistoffer. Så kunne de sammenholde tallene.

De svenske ekspertene har hatt hastverk med å presentere de nye undersøkelsene fordi de rettferdiggjorde svenske myndigheders omstridte strategi, mener Allan Randrup Thomsen.

– De har gået 100 procent efter at opnå flokimmunitet, og det skulle så være tæt på at ske ifølge de her rapporter. Sverige har nu så mange døde, at de har følt sig nødsaget til at hævde, at de er tæt på målet.

– De har med andre ord haft noget, der lignede noget, og så har den kritiske sans svigtet dem, fordi resultaterne umiddelbart passede ind i deres kram, sier Randrup Thomsen.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar i debatten.