Nytt

Neil Ferguson, epidemiolog og professor i matematisk biologi ved Imperial College, London. Skjermdump fra Unherds Lockdown TV.

Dødeligheten i Stockholm per innbygger nærmer seg New Yorks nivå – og antall døde per dag kommer til å øke, ifølge den britiske professoren Neil Ferguson.

Ferguson var en av forfatterne av rapporten som endret Storbritanniens corona-strategi. I starten valgte Sverige og Storbritannia samme strategi for å bekjempe coronaviruset. Men Boris Johnson snudde og innførte et strengt corona-regime etter å ha fått rapporten fra Imperial College på bordet.

Rapportens øvrige forfattere var Amy Dighe, Kylie Ainslie og Caroline Walters.

Rapporten konkluderte blant annet at det britiske helsevesenet ikke hadde kapasitet til en mer pragmatisk linje med mål om å oppnå såkalt flokkimmunitet. 250.000 briter kunne dø, ifølge rapporten. Ferguson justerte seg senere ned til 20.000. Det tallet passerte UK denne helgen.

– Majoriteten av epidemiologer støtter mitt syn, men Sverige har gått sin egen vei, sier Ferguson i et intervju med britiske Unherds Lockdown TV.

Antall døde kommer til å øke
Neil Ferguson synes det er interessant å observere den pågående epidemien i Sverige.

– Problemet er at dødeligheten per innbygger i Stockholm nå nærmer seg New Yorks nivå, og vi så hva som skjedde der. Sverige har hatt mer tid til å øke antall intensivplasser, men jeg tror vi kommer til å se at deres dødsfall per dag kommer til å øke for hver dag.

– Det er en policybeslutning fra Sveriges regjering, de tolererer det, men det er åpenbart ikke en beslutning de fleste andre land ville ha fattet, sier Ferguson.

Delstaten New York har omkring 19,4 miljoner innbyggere og 16.599 døde av coronaviruset. Tilsvarende har Stockholms län 2,3 millioner innbyggere og 1.209 døde.

– Sverige oppnår ikke flokkimmunitet
Neil Ferguson tror smittespredningen i Sverige kommer til å minske, men at landet kan vinke farvel til flokkimmunitet.

– De vil etterhvert få begrenset epidemien dersom de fortsetter med dagens reguleringer, men de vil ikke oppnå flokkimmunitet.

Han tror også at Stockholm kommer til å få høyere dødelighet i prosent enn for eksempel London, fordi gjennomsnittsalderen i den svenske hovedstaden er høyere.

Generelt mener han at selv om lockdown-strategien har vært effektiv, er det ikke mulig å opprettholde den i det lange løp. Han peker blant annet på effekten på folks mentale helse og innstilte operasjoner i helsevesenet.

Ferguson advarer mot å tro at man kan oppheve restriksjonene kombinert med å «skjerme» de eldre, og sier at det heller ikke har vært prøvd noe sted i verden. Hvis UK prøvde det, ville det medføre over 100.000 dødsfall, mener han.

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Unn deg en god bok!

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!