En mann blir vaksinert mot koronaviruset ved Guy’s Hospital i London den 8. desember 2020. Foto: Frank Augstein / AP / NTB.

Ukentlige dødstall som Office for National Statistics har offentliggjort for England og Wales, viser at dødeligheten er tilbake på normalt nivå etter å ha ligget betydelig høyere siden årsskiftet i de to landene, som til sammen har ca. 90 prosent av befolkningen i Storbritannia.

Øyriket er således ute av en bølge av overdødelighet assosiert med koronaviruset som har preget starten på 2021.

Nedgangen i antallet dødsfall skyldes en kombinasjon av lockdown og vaksinering, sier professor Neil Ferguson, epidemiologen ved Imperial College London som har vært britisk regjeringsrådgiver i koronasaker, til The Times. Han advarer likevel mot nye varianter av viruset:

“The rapid decline in deaths we’ve thankfully seen is entirely because of the lockdown and the rapid roll-out of vaccines. So while I’m optimistic that this we will be able to return to something more like normal in the next few months, we need to remain vigilant and cautious in the pace with which social distancing is relaxed – particularly given the threat still posed by new variants of the virus.”

At vaksinen medvirker til lavere dødelighet, synes å bli bekreftet av tall fra Italia som er offentliggjort av Corriere della Sera. Etter at drøyt en fjerdedel av alle over 80 år i støvellandet er blitt vaksinert, har dødeligheten blant koronasmittede i den eldste aldersgruppen sunket fra 7,3 prosent til 5,3 prosent.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.