En mann blir koronatestet på Orly-flyplassen utenfor Paris den 6. november 2020. Foto: Francois Mori / AP / NTB.

Til tross for stabile smittetall i Frankrike de siste ukene, der det samlede reproduksjonstallet for koronaviruset ligger rundt 1, hvilket tilsier en nokså konstant smittepopulasjon, er franske epidemiologer pessimistiske med tanke på de neste månedene.

Tiltakene er i øyeblikket tilstrekkelige for å holde den opprinnelige virusvarianten under kontroll, men ikke de nye variantene, sier epidemiologen Mircea Sofonea ved universitetet i Montpellier til Le Figaro.

Reproduksjonstallet som er omtrent lik 1, fremkommer nemlig som en vektet sum av forskjellige tall, der den opprinnelige virusvarianten har et reproduksjonstall på 0,9, mens den engelske varianten er på 1,3, sier Sofonea.

Siden de som er smittet med det opprinnelige viruset enn så lenge er klart flest, skjuler det veksten i den aktive smittepopulasjonen som har en av de nye variantene. Men epidemiologene frykter at den tilstanden ikke vil vedvare særlig lenge. Den engelske varianten forventes å bli dominerende i Frankrike innen mars.

Dermed ligger det an til nye dilemmaer om noen uker. Skal myndighetene iverksette nye lockdowns hver eneste gang det dukker opp en ny variant med et reproduksjonstall som overstiger 1?

I så fall vil en permanent retur til normaliteten fremdeles være langt unna, og tilværelsen ligger an til å veksle mellom lockdowns og relativ frihet.

Slike utsikter vil aktualisere spørsmålet om samfunnets overordnede koronastrategi.

 

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂