Da delta-varianten kom, fikk Boris Johnson kjeft for å ha rykket ut og sagt at den var mer smittsom og mer dødelig enn de andre. Smittsomheten stemte, men ikke dødeligheten. Nå gjentar det samme seg med omikron. Helsedirektoratet går ut og tenker «i verste fall». Det er dypt uansvarlig.

Det er blitt et mønster: Medier og helsemyndigheter pisker frem frykt. Men har de ikke forstått at en ny hard vinter vil koste mer enn innlagte pasienter? Det vil skape økonomisk og personlig ruin for firmaer, småbedrifter og enkeltmennesker.

Hvilken virkelighet lever de i?

Helsedirektoratet skal ikke tenke hypotetisk og på «i verste fall»-scenarioer.

Den nye virusvarianten som skaper frykt i verden, kan i verste fall gi høy risiko for alvorlig sykdom hos mange personer, advarer Helsedirektoratet.

– Helsedirektoratet erfarer at eksperter er svært bekymret for den nye varianten. I verste fall kan vi havne i en situasjon der tilgjengelige vaksiner i liten grad beskytter mot alvorlig sykdom («tilbake til start»), skriver direktoratet i sitt faglige grunnlag til regjeringen.

Her aner vi ugler i mosen. Helsemyndighetene og mediene befant seg i en presset situasjon: Vaksinene viste seg ikke så effektive som forespeilet. I stedet for å innrømme dette, la de skylden på uvaksinerte på den ene siden og pushet boostervaksiner på de allerede vaksinerte. De underslår at også de vaksinerte ble smittet. Denne politiske leken med sykdom og vaksine undergraver tilliten til myndighetene.

Nå er vi der igjen. Frykten kommer som en reddende engel.

Det er mange som kan bruke frykten. I USA er Biden-regimet i ferd med å senke seg selv. Dødstallene er høyere under Biden enn under Trump. Vaksinekravet er suspendert. En ny virusvariant kan gjøre at Demokratene og Zuckerberg kan gjenta bruken av poststemmer, noe som gjorde at valget ble umulig å kontrollere.

Men det kan også ta livet av økonomien. Demokratene elsker lockdowns, akkurat som europeiske myndigheter. Men Republikanske Florida har klart seg best.

Helsedirektoratet legger nå inn i sin beregning at vaksinene ikke virker på den nye varianten. Da har de ryggen fri.

– Risikopotensialet i viruset, rask spredning, mulighet for alvorlig sykdom og for nedsatt vaksineeffekt pga. mange mutasjoner gir potensielt høy risiko for alvorlig sykdom hos mange personer, skriver direktoratet.

Men direktoratet trenger ikke fortelle borgerne hva de allerede vet: at virus sprer seg med lynets hastighet. Myndigheter bør holde seg til hva de vet, ikke spekulere, og de bør vise til vitenskapen som sier at viruset vil mutere og bli mer smittsomt, men samtidig mindre dødelig.

Vi har nå en rekke medisiner som har god virkning på et forebyggende stadium. Hvorfor ikke legge vekt på dem?

Er bruk av frykt godt offentlig helsevesen?

 

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.