Illustrasjon: EPA/National Institutes of Health 

En ny mutert versjon av koronaviruset er kraftigere og øker smittefaren, viser en ny, internasjonal studie offentliggjort i det medisinske tidskriftet Cell. Det nye viruset er nå blitt den dominerende varianten, men det er ennå ikke klart om det er farligere.

En av forskerne bak studien har uttalt seg til CNN.

«It is now the dominant form infecting people,» Erica Ollmann Saphire of the La Jolla Institute for Immunology and the Coronavirus Immunotherapy Consortium, who worked on the study, told CNN. «This is now the virus… We do know that the new virus is fitter. It doesn’t look at first glance as if it is worse,» Saphire said.
– Det er nå den dominerende formen som smitter mennesker, forteller Erica Ollmann Saphire fra La Jolla Institute for Immunology og Coronavirus Immunotherapy Consortium, som arbeidet med studien.
– Dette er nå viruset. Vi vet at det nye viruset er mer vitalt. Ved første øyekast ser det ikke ut som om det er verre, sa Saphire til CNN.
Spørsmålet om muteringer kom også opp på Folkehelseinstituttets (FHI) pressekonferanse sist onsdag.

Koronaviruset muterer hele tiden, og enkelte muteringer som øker smittefaren, vil etter hvert kunne dominere, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

– Vi ser og vet at dette viruset muterer hele tiden, men det vi vet så langt, er at det har vært uten betydning, sa Line Vold på onsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Hun sier at eventuelle muteringer som øker smittsomheten, etter hvert vil kunne dominere, men at det vil ta tid.

– Et virus som har høyere smittsomhet, kan være mer, mindre eller like sykdomsskapende som dagens virus, men det er ikke mulig å forutsi. Viruset kan altså bli mer eller mindre alvorlig, eller det kan forbli slik det er. (NTB)


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.