Også Danmark opplever en ny smittebølge, men har i tillegg en mutert virus hos mink som smitter til mennesker. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/Scanpix

Det er oppdaget en mutert form av coronaviruset hos mink i Danmark. Det smitter til mennesker og det er ikke like mottakelig for  vaksine. Regjeringen tør ikke ta noen sjanse, men beordrer avliving av hele bestanden. Det er snakk om verdier til 5 milliarder kroner.

Det er registrert 12 personer med det muterte viruset.

Statsminister Mette Frederiksen sa på en pressekonferanse at regjeringen forstår at de utsletter livsverket til generasjoner, men den tør ikke la være.

– Dere mister livsverk som i noen tilfeller er gått i arv gjennom flere generasjoner. Det er en sorgens dag for dere og alle som arbeider i minknæringen. Det er regjeringen bevisst på, sa Frederiksen til pelsdyrnæringen på en virtuell pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Faglig direktør Kåre Mølbak i Statens Serum Institut sier at den muterte virusvarianten vekker bekymring.

– Den hemmes ikke av antistoffer i samme grad som det vanlige viruset. Antistoffene har stadig en effekt, men ikke like stor, sier Mølbak.

– Fortsatt minkavl vil medføre en betydelig risiko for folkehelsen – både nasjonalt og internasjonalt, slår han videre fast.

Katastrofe for næringen

Det er tidligere beregnet at avliving av samtlige minkbestander kan koste opp mot 5 milliarder danske kroner, melder dansk TV 2.

– Vi skal selvfølgelig ikke være årsaken til en ny pandemi. Vi kjenner ikke til det faglige grunnlaget for denne vurderingen og risikoen – det har vi ikke fått innsikt i – men regjeringens beslutning er en katastrofe for næringen og Danmark, sier leder Tage Pedersen i Danske Minkavlere.

Regjeringen vil kompensere den tapte omsetningen og gi full dekning for faste omkostninger. I tillegg sier næringsminister Simon Kollerup at bedrifter som arbeider i bransjen, også vil rekkes en hjelpende hånd.

Det er konstatert koronasmitte på 207 minkfarmer i landet. På 67 farmer har de allerede måttet avlive mink. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.