Mette Frederiksen klarte det utrolige – å gjenreise Socialdemokratiet. Alt tydet på at hun styrte mot gjenvalg. Men så inntraff minkskandalen. En liten krets av regjeringen vedtok i fjor høst å slakte ned en hel næring, sågar en som innbringer milliarder i eksportinntekter. Danmark ligger helt i verdenstoppen innen pelsavl. Men minken måtte ofres fordi det var påvist koronavirus hos noen besetninger. Mette og kollegene ville være på den sikre siden og fjernet like godt hele bestanden.

Men så kom det for en dag at det ikke fantes juridisk grunnlag for nedslaktingen. Det var selvtekt.

En spesialkommisjon ble derfor nedsatt som forsøker å trenge til bunns i hva som skjedde. Den har oppdaget at alle sms-er mellom de relevante statsråder er slettet. Svaret fra regjeringen er at de innførte en praksis hvor sms-ene ble slettet etter tretti dager. Men journalplikten gjelder også sms-er. Avisene har spurt tidligere regjeringer. Ingen av dem har slettet sms-er. Dette er noe Mette Fs regjering har innført.

Mette F har ligget tynt an, men vurderingen har vært at hun ville unngå riksrett. Nå er ikke dét så sikkert lenger. Det kan bli vanskelig for støttepartiene å gå god for lovbrudd og deretter forsøk på å skjule det. B.T.s politiske redaktør Anders Leonhard har en bitende kommentar:

Minkskandalen ligner et politisk trafikuheld i langsom gengivelse med Mette Frederiksen bag rattet.

Det er få sager, som kan vende den politiske dynamik på Christiansborg totalt på hovedet. Men minksagen ligner lige nu en skandale, som kan aflive Mette Frederiksens stærke momentum som statsminister.

Med klokkeklare lovbrud, modstridende forklaringer og et hav af slettede sms’er i Statsministeriet er Mette Frederiksen presset fra alle sider, når hun 9. december skal afhøres i Minkkommissionen som det sidste vidne.

De første dage i Minkkommissionen har budt på vidneforklaringer fra centrale embedsmænd, der langt fra frikender Mette Frederiksen. Når det så bliver krydret med afsløringer om, at Mette Frederiksen og hendes tætteste allierede har slettet centrale mink-sms’er – så har man opskriften til en politisk skandale.

Mette Frederiksen har nærmest været uovervindelig som statsminister. Godt hjulpet på vej af en coronakrise og en opposition, som har gjort det til en sport at lave selvmål, har Mette Frederiksen lignet en statsminister, der kunne vinde et kommende valg med hænderne bundet på ryggen.

Minkkommisjonen jobber nå for å få gjenopprettet tekstmeldingene, noe også regjeringens støttepartier krever, skriver TV2.

Kommisjonen skal kartlegge hva som foregikk i dagene da Danmarks regjering besluttet å avlive 15 millioner mink, til store internasjonale protester. Bakgrunnen var at koronaviruset hadde spredt seg fra mennesker til mink, og deretter mutert i minken og spredt seg tilbake til mennesker.

Det viste seg imidlertid i løpet av kort tid at regjeringen ikke hadde noe juridisk grunnlag for å foreta en slik masseavliving. Danmarks daværende mat- og fiskeriminister, Mogens Jensen, gikk av kort tid senere.

Frederiksen skal møte for kommisjonen 9. desember. (NTB)

Inger Støjberg ble kastet til ulvene for en prosedyrefeil. Mette Fs feil er mye alvorligere, men det er forskjell på kong Salomo og Jørgen Hattemaker.

Mette Fs selvtekt minner om Hillary Clinton, som først opprettet en privat server hvor hun slapp innsyn. Da skandalen var et faktum og hun fikk krav om å utlevere e-postene, slettet hun dem. Så frekk er ikke Mette F. Hun forsøker seg med «en spansk en» – at det ikke er noe forsøk på å føre offentligheten og kontrollorgan bak lyset.

Den norske koronakommisjonen hadde også problemer med å få ut sms-er. Toppfolk i Helsedirektoratet skyldte på slettede telefoner.

Det lød ikke overbevisende. Spørsmålet er hvor tilgivende eller ettergivende kontrollmyndighetene er.

Les også:

Professorer om korona­politisk flørt med nødrett: – Truer demokratiet

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.