Danmarks statsminister Mette Frederiksen på en pressekonferanse tidligere i november. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix via AP / NTB

Danmarks statsminister Mette Frederiksen kjører torsdag formiddag til dronningen for å informere om endringer i regjeringen.

Rokeringen skjer etter at matvareminister Mogens Jensen takket for seg onsdag på grunn av minkskandalen.

Jensen var også minister for likestilling, fiskeri og nordisk samarbeid.

Møtet med dronning Margrethe skjer klokka 11, mens nøkkeloverleveringene i de berørte departementene skjer fra klokka 13, ifølge en pressemelding fra statsministerens kontor.

Jensen trakk seg fordi regjeringen ga ordre om at alle landets 17 millioner mink, både syke og friske, skulle avlives uten at det fantes lovhjemmel for kravet.

På forhånd hadde de rødgrønne støttepartiene til den sosialdemokratiske mindretallsregjeringen varslet at tilliten til ministeren var tynnslitt.

En redegjørelse om forløpet har vist store svikt i embetsverket i flere departementer. Det fremgår blant annet at i alt seks ministre allerede 1. oktober ble advart om at det manglet lovhjemmel for at også friske mink skulle avlives. Det er imidlertid uklart om de leste dokumentet de fikk framlagt.

Dette var Frederiksen ikke klar over da hun tre dager senere kunngjorde at all mink skulle avlives fordi det var funnet et mutert koronavirus i mink som muligens kan true effekten av en vaksine.

Få opplyste venner. Gi dem julegaver fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.