I tillegg til det «vanlige» koronaviruset og den nye «britiske varianten» (B.1.1.7), så har man også identifisert en annen mutant i Sør-Afrika (501.V2)  og en fjerde i Danmark (N439K).

Den som er oppdaget i Danmark kalles for en nordisk mutasjon selv om den først ble oppdaget i Romania i mai i år. Over 1600 tilfeller er oppdaget av N439K i Danmark i perioden 8. august til 6. desember. Det er bekymring for om en vaksine vil være like effektiv mot N439K:

Et nyt studie viser, at N439K, der er fundet i flere lande i Europa, viser tegn på nedsat følsomhed over for neutraliserende antistoffer. Derfor har Statens Serum Institut (SSI) set nærmere på den i en ny rapport – SARS-CoV-2, Spike protein variant N439K (pdf)

”Der er bekymring for, hvor effektiv en vaccine vil være over for N439K. Det ved vi ikke på nuværende tidspunkt. Derfor er det relevant at holde øje med, hvor udbredt smitten med denne variant er i Danmark og om den har bredt sig til særligt sårbare grupper”, siger afdelingschef Tyra Grove Krause fra SSI.

I Storbritannia har man oppdaget to tilfeller av det muterte virusert fra Sør-Afrika (501.V2). Dette førte i dag til stans i flygninger mellom Storbritannia og Sør-Afrika. Viruset fra Sør-Afrika skal være enda mer smittsomt enn de andre variantene. I Sør-Afrika tredoblet det antall smittede i løpet av tre uker – fra rundt 3000 tilfeller om dagen til 9500. Det er for tidlig å si om 501.V2 er mer dødelig, men det er flere unge mennesker som får sterkere symptomer.

Den britiske helseministeren, Matt Hancock, har utvidet området i England som er under det strengeste karantenenivået: nivå 4. Dette skal gjelde fra midnatt 1. juledag.

Wales og Skottland er ikke med i denne oversikten. Hele Wales er plassert i nivå 4 og det samme vil gjelde fra 2. dag jul for Skottland med unntak av de største øygruppene.

Den muterte varianten har økt spredningen enormt siden 10. desember:

Daily Mail  Statens Serum Institut

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.