Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Den svenske strategien, kontrollert spredning av corona-smitten, er “for farlig”, sier FHI-fagdirektør Frode Forland. Han mener også at svenske medier er regimetro i sin dekning av pandemien.

Uttalelsene fra Folkehelseinstituttets fagdirektør for smittevern Frode Forland – Norges motstykke til Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell – kom i et intervju med Svenska Dagbladet.

Kritikken er uvanlig fri og direkte til å komme fra en norsk statsbyråkrat, selv om også assisterende helsedirektør Espen Nakstad i april kritiserte Sveriges «bremsestrategi», hvor man planlegger for et større antall syke samtidig.

– Jeg tror den litt teoretiske tanken om at har mange syke til enhver tid, en slik bremsstrategi som man kjører i Sverige, så er det veldig mye lettere å kontrollere situasjonen – jeg tror den er helt feil. (NRK)

Etterlyser ydmykhet

Frode Forland mener helsemyndighetene i nabolandet er arrogante, og etterlyser mer ydmykhet.

– Nye studier tyder på at mørketallene ikke så høye som Johan Giesecke og Anders Tegnell sier. Med så høy dødelighet er det for farlig å håpe på en kontrollert spredning, sier fagdirektøren.

Giesecke, som er som er rådgiver for WHO og tidligere svensk statsepidemiolog, har tidligere hevdet at Sverige ligger best an i verden. Selv om den svenske modellen har ført til betydelig høyere dødstall enn i de andre nordiske landene. Det vil jevne seg ut, mener han.

– Den er umulig å bremse og kommer til å ta livet av omtrent like mange mennesker per innbygger og land, sa han til Dagens Nyheter for en uke siden. Giesecke omtalte viruset som en naturkatastrofe.

Professor Giesecke har flere ganger utttalt seg skråsikkert om at en stor del av den svenske befolkningen vil bli smittet av viruset og hevdet at deler av Sverige vil ha oppnådd flokkimmunitet i slutten av mai.

Svensk alenegang vekker oppsikt

Den svenske strategien har vakt oppsikt verden over.

Mens norske medier er opptatt av å fokusere på det de fremstiller som svært høye dødstall i USA (i dag: 269 pr mill), behandles Sverige (364 pr mill) langt mildere.

Sverige han nå 3.674 registrerte corona-døde, Norge 232. Bare den siste uken har Sverige 454 døde – dobbelt så mange som Norge har hatt i hele epidemien.

Målt per capita har Norge 43 døde per million innbyggere, Sverige har med sine 364 åtte og en halv ganger flere døde.

Giesecke har sagt at alle andre – hele verden – gjør feil, og at bare Sverige følger riktig strategi. Forland reagerer på arrogansen.

– Det kan han ikke vite. Han burde være mer ydmyk. Det er veldig mye vi ikke vet om dette viruset.

Også nåværende statsepidemiolog Tegnell har uttalt seg svært selvsikkert om pandemien; – Det er ikke vi som gjør feil, svarte han da han ble konfrontert med Sveriges alenegang i møte med pandemien.

– Svenske medier støtter regjeringen

FHI-fagdirektør Forland reagerer også på den (manglende) svenske koronadebatten.

– Jeg har blitt intervjuet av flere svenske medier og alle stiller spørsmål som støtter Sveriges strategi. Det virker som at man skal støtte sin egen regjering og strategi. Men Sverige går jo mot hele verden.

Svenska Dagbladet undres om Sverige er “forblindet av corona-patriotisme”.

Overfor avisen vedgår Giesecke at han kanskje har formulert seg litt skråsikkert om Norge, men fastholder at dødstallene etter en stund vil ende på samme nivå.

– Vi venter ett år med å diskutere dødstallene i ulike land. Jeg tror de vil være like da, sier han.

 Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.