Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Janerik Henriksson/TT / NTB scanpix

Statsepidemiolog Anders Tegnell vedgår nå at Sverige burde iverksatt flere tiltak for å bremse koronasmitten allerede fra begynnelsen.

– Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort.

Uttalelsene kommer i et intervju med Sveriges Radio.

På spørsmål om hva han mener med «midt imellom», svarer han:

– Ja, jag tror att det finns förbättringspotential i det vi har gjort i Sverige, helt klart. Och det vore bra att veta mer exakt vad man ska stänga ner för att hindra smittspridningen bättre.

Lytt til utdrag fra intervjuet:

Samtidig stiller han spørsmål ved om det ville vært lurt å stenge ned alt på en gang, slik flere andre land har gjort, ettersom man da ikke vet hvilke tiltak som virker og ikke virker.

I verdenstoppen

Sverige har til nå registrert 4.468 døde blant koronasmittede, mens tallet i Norge er 237. Sverige ligger nesten i verdenstoppen målt i antall koronarelaterte dødsfall per innbyggere, med 44 per 100.000.

Målet har vært å skape flokkimmunitet, men forskningen hittil tyder på at viruset ikke smitter slik eksperter antok i begynnelsen. Dermed har ikke flokkimmuniteten blitt så stor som håpet. Samtidig dør det fortsatt nærmere 50 koronasmittede personer i Sverige hver eneste dag.

For mange har dødd

Statsepidemiolog Anders Tegnell har hela tiden hevdet at Sveriges strategi er den beste på lang sikt, men han er nå mer selvkritisk. Det er blant annet de høye dødstallene som har fått Anders Tegnell til å skifte mening.

Har för många fått dö för tidigt i Sverige, hittills?

– Ja, absolut.

Och hade det gått att göra något åt?

– Ja, det är det vi får fundera på i framtiden om det hade funnits något sätt att hindra det.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.