Anders Tegnell. Foto: Claudio Bresciani / TT / scanpix

Statsepidemiolog Anders Tegnell medgir nå at dødeligheten i covid-19 blir betydelig høyere enn en influensa, noe han tidligere har avvist.

Sverige registrerte en overdødelighet på totalt 1.000 i uke 13 og 14 ifølge Folkhälsomyndigheten.

– Kurven går bratt oppover, sier Tegnell.

– Det är definitivt inte över, den lilla ökningen i Stockholm ger oss en påminnelse. Slappnar vi av är det en stor risk att vi når upp till [gränsen av antal sjukhusplatser], det är inte så långt kvar.

Tegnell sier det er «tydelig» at flere dør av covid-19 enn under en vanlig influensasesong.

På dagens pressekonferanse påpekte en journalist fra Expressen overfor Anders Tegnell at han tidligere har sagt at overdødelighet ikke ventes å bli så mye større enn en influensa. Tegnell går nå tilbake på dette:

– Det här kommer uppenbarligen att bli mycket allvarligare än en vanlig säsongsinfluensa.

– Vi vet inte hur allvarligt än, men det beror mycket på hur utvecklingen blir på våra äldreboenden där en stor del av dödligheten finns, sier Tegnell.

Sverige har nå registrert 17.567 smittede, opp 812 fra i går. 1.256 behandles på intensivavdelinger. Antall døde er opp 131 til totalt 2.152.

Tegnell nevnte flere grunner til økningen i antall smittede på fredagens pressekonferanse.

– Vi har hamnat på en lite högre nivå. Det finns tre orsaker, dels provtar man personal, man har börjat provta på äldreboenden i större utsträckning, och det finns även fler inlagda.

I Stockholm fortsetter sifrene å være høye, sa Tegnell. Også tendensen i andre regioner peker oppover.

– Avlidna per dag har ju diskuterats mycket på sistone, så jag ska undvika att säga något om hur jag tror det kommer bli i framtiden. Men man kan tydligt säga att det blivit mer och mer eftersläpning. Varför det blivit så har vi inte riktigt koll på.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.