Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Claudio Bresciani / TT via Reuters / scanpix

282 koronasmittede er døde i Sverige, en økning på 43 det siste døgnet. Det er registrert 500 nye smittede.

5.466 har fått påvist smitte i Sverige, og 402 fikk torsdag ettermiddag intensivbehandling, opplyste statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressekonferanse.

– I Sverige har vi nu gått över 5 000 fall, nästan 5 500 nu, det är det mesta vi haft på ett dygn. Vi har drygt 400 på intensivvårdsavdelningar runt om i landet, majoriteten i Stockholm. Som ni ser på grafen är vi uppe på en ny nivå med fall, mellan 400-500 fall om dagen. Vi har etablerat en ny nivå med nya fall, sa Tegnell

– Redan nu vill jag understryka hur viktigt det blir att allmänheten tar sitt ansvar.

Tegnell uttrykte bekymring for den eldste delen av befolkningen.

– Det er de eldste eldre, over 70, som ikke bare blir syke, men også dør i stor utstrekning. Ikke minst for å beskytte de eldste eldre trenger vi å flate ut kurven slik at intensivbehandlingen kan fortsette å bygges opp så de kan ta imot det økte antallet tilfeller som kommer inn.

Det finnes bekreftede eller mistenkte tilfeller av koronavirus ved hvert tredje sykehjem i Sverige, ifølge Sveriges Radio.

Bare i Stockholm er det bekreftet smitte ved minst 29 sykehjem.

Ifølge undersøkelsen har minst 90 kommuner rapportert om bekreftede koronatilfeller eller mistenkt smitte ved sine sykehjem.

I løpet av uken har 43 kommuner opplyst at de har hatt bekreftede tilfeller ved kommunens sykehjem, og ytterligere 51 opplyser om mistenkte tilfeller.

Tirsdag vedtok den svenske regjeringen et forbud mot å besøke eldre på sykehjem i Sverige de neste månedene.

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.