Statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressekonferanse i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson / TT via Reuters / scanpix

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har vært svært selvsikker på vegne av Sveriges valg i pandemien. Nå vedgår han nederlag.

Tegnell erkjente torsdag at svenske myndigheter ikke har klart å beskytte beboerne på svenske sykehjem godt nok fra smitte.

– Det är väldigt olyckligt, sier han till Sveriges Radios Eko-redaksjon.

Det må ha smertet å innrømme nederlaget. Anders Tegnell er mannen som svarte slik da han ble konfrontert med at Sveriges veivalg skilte seg fra stort sett hele resten av verden: – Det er ikke jeg som tar feil.

Innrømmelsen kom etter at Sveriges Radio (SR) tidligere i dag meldte at det finnes bekreftede eller mistenkte tilfeller av koronavirus ved hvert tredje sykehjem i Sverige.

SR har kartlagt at 94 kommuner har rapportert om bekreftede eller mistenkte smittetilfeller ved sine sykehjem.

På spørsmål fra SR om Sverige har lyktes i å holde smitten borte fra sykehjemmene, svarer Tegnell:

– Nej, det har vi uppenbarligen inte gjort. Det är ju väldigt olyckligt, för det är ju precis det vi försöker förhindra på alla möjliga sätt.

Tegnell setter selv fingeren på det: Det var nettopp slik svenske myndigheter begrunnet sin strategi i møte med pandemien: Man skulle beskytte de mest utsatte, de eldre og syke.

Og «svenske myndigheter» kan i denne sammenhengen ikke løsrives fra statsepidemiolog Tegnell, siden det er hans vurderinger som styrer hva Sverige gjør. Sverige er i langt større grad enn Norge teknokratstyrt, svenske statlige etaters uavhengighet er faktisk nedfelt i landets lover.

Tegnells mål var todelt: å bygge opp flokkimmunitet, og å skjerme dem som er mest sårbare for viruset.

Men så traff virkeligheten.

Bare i Stockholm er det bekreftet smitte ved minst 29 sykehjem.

Situasjonen demret trolig for svenske myndigheter allerede for noen dager siden, ihvertfall bestemte regjeringen tirsdag å innføre besøksforbud på alle landets aldershjem. Noen kommuner hadde allerede gjort det, men utrolig nok ikke alle.

Onsdag kunngjorde svenske myndigheter ytterligere innstramminger.

Det er siste døgn registrert 43 koronadødsfall i Sverige, noe som bringer totalen opp i 282.

Landet registrerte 500 nye smittetlifeller, en ny topp.

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.