Statsepidemiolog Anders Tegnell kritiseres av sin forgjenger Annika Linde. Foto: Henrik Montgomery / TT / scanpix

Den tidligere svenske statsepidemiologen Annika Linde har hittil støttet Anders Tegnell og den svenske corona-strategien, men nå har hun snudd.

I takt med et økende antall corona-dødsfall har også Lindes uro økt. Og nå går hun åpent ut mot Sveriges strategi.

– Om man går emot hela världen blottar man strupen på ett oerhört farligt sätt, sier hun til Aftonbladet.

Høyest corona-dødelighet i verden

Det er registrert 46 dødsfall i Sverige siste døgn, totalt antall coronaofre er dermed 4.266.

I to uker på rad har Sverige hatt verdens høyeste covid-19-dødelighet i forhold til folketallet, viser en analyse fra Universitetet i Oxford og den ideelle organisasjonen Global Change Data.

Onsdag lå dødstallet i Sverige på 5,4 døde per million innbyggere, regnet ut fra et gjennomsnitt over de siste sju dagene.

Tilsvarende tall for Danmark var 0,3, 0,28 for Finland og 0,05 for Norge, skriver Expressen.

Annika Linde var statsepidemiolog 2005 til 2013, da Tegnell overtok. Hun ledet tidligere WHOs svenske influensasenter.

Linde ville valgt en annen strategi enn sin etterfølger.

– Jag är en försiktigare person. Om man går emot hela världen så blottar man strupen på ett oerhört farligt sätt. Det kan vara beundransvärt, men jag hade inte valt den strategin. Utvecklingen hittills är väldigt sorglig och vi har inte sett slutet än. Det är för tidigt att gör en slutlig utvärdering.

– Tre tiltak kunne reddet liv

Annika Linde lister opp tre tiltak som kunne ha reddet liv og minsket belastningen på sykehusenes intensivavdelinger:

  • En tidig nedstängning av samhället.
  • Mer skydd i vården, inklusive munskydd i äldrevården.
  • Intensiv testning och smittspårning inom områden där virus upptäcks.

Ferske tall fra Socialstyrelsen viser at tre fjerdedeler av de svenske coronaofrene var under en eller annen form for omsorg fra helsevesenet: 49 prosent bodde på sykehjem og 25 prosent hadde hjemmehjelp.

Sveriges åpne strategi har hittil kostet over 4.200 liv, men man har likevel ikke lykkes med målet: å skape immunitet i befolkningen.

Den ensomme helten fra cowboyfilmene

I sentrum av debatten om Sveriges veivalg i pandemien står Anders Tegnell. Annika Linde kan forstå heltedyrkelsen av ham i Sverige:

– Det ligger i det narrativ vi har. Den ensamma hjälten som vågar gå mot strömmen är någon man ser upp till. Det finns i alla cowboy-filmer. Men vi har inte sett slutet än.

Hun er usikker på om han kommer til å stå igjen som helten når regningen gjøres opp. Det er så mange ukjente faktorer. Men utviklingen er meget sørgelig, sier hun:

– Hur det blir i höst, ekonomin, invånarnas psykiska hälsa. Men om vi tittar på utvecklingen hittills är den väldigt sorglig. Det berör mig att så många människor avlider när man kanske hade kunnat förhindra det. Det känns inte bra.

 

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!

s

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.