I et intervju med Niklas Svensson fra Expressen, stilles den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell spørsmål om det kan være bra for ansatte å jobbe hjemmefra «til og med i Sverige»?

Niklas Svensson påpekte i intervjuet at eier og leder for Spotify, Daniel Ek, hadde oppfordret alle sine tusen ansatte til å jobbe hjemmefra. Svensson spurte deretter Tegnell hva han tenkte om det.

– Nej men det är hans beslut. Det kan det finns anledningar i delar av världen där man har mycket smittspridning, som Italien idag, att kan man driva sina företag på det viset så kanske det är bra.

Niklas Svensson fulgte opp:

– Kan det vara bra även i Sverige att göra så?

Nå ble det vanskelig for Tegnell, som setter sosialisttanken foran jobben som statsepidemiolog:

– Det finns ju en aspekt i det här som liksom handlar om jämlikhet. Det är ju vissa grupper i samhället som kan göra på det här viset men inte alla och hur ska vi liksom få till det så att det blir på ett bra sätt så att vi fortsatt har en jämlikhet i samhället och att alla har chans att liksom hålla sig friska. Jag tycker man bör tänka igenom konsekvenserna av den typen av beslut ganska brett innan man tar dem, inte minst om man är myndighet eller stort företag, sier Tegnell.

Det er altså urettferdig at noen kan jobbe hjemmefra og holde seg friske! Slik tenker altså eksperten i Sverige hvis jobb det er å styre krisen.

Tegnell har forøvrig akkurat kommet hjem fra en helgetur til Somalia hvor han jobber for å sette opp en ny helsemyndighet. Han rakk derfor ikke å delta på mandagens pressekonferanse om koronaviruset.  En merkelig prioritering under en nasjonal krise og virusepidemi for en svensk statsepidemiolog, mente Ebba Bush fra Kristdemokraterna.

Tegnell ser heller ikke ut til å fått med seg at folk er smittebærende før symptomene vises. Det er først når man føler seg syk at man skal holde seg hjemme, ifølge hans råd. Med dette nivået vil situasjonen bli langt verre i Sverige enn i Norge, selv om de har færre registrerte smittede så langt.

Expressen

Helena Edlund kommenterer Tegnell på Facebook: