Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell er rekruttert til en toppstilling i Verdens helseorganisasjon WHO. Tegnell blir dermed den andre i rekken av svensker som rekrutteres til tjenester med globalt fokus.

Anders Tegnell forlater stillingen som statsepidemiolog ved Folkhälsomyndigheten i Sverige for en ny toppjobb i WHO. Tegnell skal nå bli seniorekspert i en ny gruppe som skal koordinere arbeidet mellom WHO, FNs barnefond UNICEF og vaksineorganisasjonen Gavi. Oppdraget innebærer blant annet å gjøre covid-19-vaksine tilgjengelig for land i verden som ikke har kunnet kjøpe egen vaksine. Det meldte Folkhälsomyndigheten i en pressemelding onsdag.

– Jag har arbetat med vacciner i 30 år och har samtidigt alltid brunnit för internationella frågor. Nu får jag chansen att bidra i det omfattande internationella arbetet. Det är fortsatt mycket viktigt att vaccinerna når ut till de länder som inte har haft de ekonomiska förutsättningarna att köpa egna vacciner sier Anders Tegnell i pressemeldingen.

Anders Tegnell har vært statsepidemiolog siden 1. mars 2013. Han ble kjent for allmennheten i forbindelse med pandemien og Folkhälsomyndighetens faste, i store perioder daglige, pressekonferanser.

Oppdraget i WHO gjør at Tegnell slutter seg til svenskene som har fått nye, globale toppjobber i kjølvannet av pandemien. I februar ble det for eksempel kjent at Sveriges tidligere statsminister Stefan Löfven (S) hadde takket ja til oppdraget om å lede et rådgivende panel i FN.

Löfvens oppdrag er å lede arbeidet med å identifisere globale samarbeidsspørsmål og utarbeide forslag til hvordan sakene skal håndteres. Gruppen skal jobbe med utgangspunkt i FNs generalsekretær António Guterres rapport «Our Common Agenda», som ble lagt frem i september i fjor og omhandler fremtidig globalt samarbeid.

Ny statsepidemiolog per 14. mars er Anders Lindblom. Lindblom har bakgrunn som smittevernlege og arbeider i dag ved avdeling for smittevern og helsevern.

Les også:

Stefan Löfven får FN-oppdrag

Kjøp Kents bok her!

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.