Folkhälsomyndigheten i Sverige opplyste i en pressemelding 9. mars at Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell ville forlate stillingen for i stedet å begynne på et oppdrag som «senior ekspert» i Verdens Helseorganisasjon (WHO), med oppgaven å koordinere global vaksinasjonsinnsats. Under pandemien ble Tegnell internasjonalt kjent for å gå inn for flokkimmunitet og fraråde lockdowns, og informasjonen ble raskt verdensnyheter.

Men ifølge WHO finnes det ingen slik jobb, noe Svenska Dagbladet (SvD) var først ute med å rapportere om. Samtidig skal WHO ha uttalt at «Sverige har kommet med et tilbud som diskuteres».

Etter SvDs avsløring har Folkhälsomyndigheten i Sverige innrømmet at Tegnells jobb ennå ikke eksisterer. I et e-postsvar til SvD forklarer myndighetens pressesjef Christer Jansson at dette er en «misforståelse», og at det faktisk handler om at Unicef, WHO og Gavi gjennom gruppen Covid-19 Vaccine Delivery Partnership uttrykker en forespørsel om teknisk støtte fra Sverige.

– Folkhälsomyndigheten uppfattade att processen för detta stöd till Covid-19 Vaccine Delivery Partnership var klart men det har nu framkommit att detta var ett missförstånd från myndighetens sida. Vi beklagar det, skriver Jansson til SvD.

Les mer: Sverige: Anders Tegnell får toppjobb i WHO

Christer Jansson mener det var Folkhälsomyndigheten som i dialog med Regeringskansliet hadde tilbudt WHO å låne ut Anders Tegnell, og informert om at han kunne være tilgjengelig fra 14. mars. Den informasjonen tilbakevises av sosialdepartementet, som mener det ikke har hatt en formell rolle i prosessen. Samtidig avviser WHO at de har mottatt noe slikt tilbud fra Sverige.

Etter at SvD avslørte at Tegnells toppjobb ikke eksisterer, har Folkhälsomyndigheten ved flere anledninger redigert pressemeldingen som ble sluppet 9. mars. I den første versjonen het det blant annet:

«Sverige bidrar ytterligare till det globala arbetet med jämlik tillgång till vacciner genom att Anders Tegnell får i uppdrag att arbeta för WHO i Genève. Anders Tegnell blir senior expert i en ny grupp som ska samordna arbetet mellan världshälsoorganisationen WHO, FN:s barnfond Unicef och vaccinorganisationen Gavi.»

I pressemeldingen som i dag finnes på myndighetens nettsider, har både WHO, FNs barnefond Unicef ​​og vaksineorganisasjonen Gavi forsvunnet fra teksten, og det samme har ordlyden om at «Sverige bidrar till globalt vaccinarbete genom att Tegnell får ett WHO-uppdrag». Den nåværende versjonen sier kun at Sverige ønsker å bidra til vaksinearbeidet ved å utnevne Tegnell til å bistå den globale innsatsen.

SvD opplyser at Folkhälsomyndigheten ikke har ønsket å svare på hvilken global vaksinejobb Tegnell nå får. Avisen har heller ikke klart å få tak i Anders Tegnell. SvD har imidlertid vært i kontakt med WHOs hovedkvarter i Genève, som har gitt følgende kommentar:

– Det er bra at Sverige har innrømmet at informasjonen ikke var korrekt. Vi vil kunngjøre hva som skjer videre.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.