Fagdirektør i Folkehelseinstituttet Frode Forland. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sverige pekes ut som et problemland i coronakrisen av både Norge og Finland, rapporterer Sveriges Radio.

Norge og Finland letter gradvis på sine nasjonale restriksjoner. 15. juni skal Norge begynne å åpne grensene mot omverdenen, men ifølge smitteverndirektør Frode Forland ved FHI er det tvilsomt om grensen mot Sverige bør åpnes.

Hør intervjuet med Forland:

– Norden som én enhet

Helsedirektoratet mener det ville være enklere å vurdere å åpne for fritidsreiser i de nordiske landene hver for seg, men regjeringen vil helst se Norden samlet.

– Det vi har sagt, er at det ville være lettest å starte i de landene som har lik og lav smittesituasjon. Det gjelder fremdeles, ut fra et rent smittefaglig perspektiv. Men her har vi tradisjon for å opptre som én enhet i Norden, og det er også det regjeringen ønsker, sa helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB lørdag.

Også Finland åpner opp mot øvrige nordiske land, men kan komme til å holde grensen mot Sverige stengt, ifølge landets innenriksminister Maria Ohisalo:

– Norge, Danmark och Island har lyckats stabilisera sina situationer, i Sverige är läget mera oroväckande, säger Ohisalo efter ett möte med de nordiska inrikesministrarna. (SVT)

Finland og Norge har bekjempet coronaviruset med adskillig mer hell enn Sverige, hvor smitespredningen fortsatt er betydelig høyere.

Sverige har nå en av de høyeste daglige dødssifrene per capita i verden, og åtte og en halv ganger flere døde per innbygger enn Norge.

I Danmark har flere partier gått inn for å åpne grensene mot Norge og Tyskland, men holde stengt mot Sverige.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

 

Her kan DU bidra til vår journalistikk:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.