Statsminister Mette Frederiksen under en pressekonferanse 23. mars. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau/Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen sier Danmarks politikk har virket og nå kan en gradvis gjenåpning av Danmark begynne igjen etter påske.

»Vi har handlet i fælleskab i tide og meget tyder på, at det nytter,« siger Mette Frederiksen (S) efter at have redegjort for, at det er myndighedernes opfattelse, at Danmark tilsyneladende undgår en pludselig stigning i covid-19-smitte, som det er set i Italien.

Mette Frederiksen er redd for at danskene skal oppfatte varselet som at faren er over og at de kan begynne å leve normalt igjen. Slik er det ikke.

Vores fælles indsats er helt afgørende, og derfor tør jeg næsten ikke sige det, jeg har tænkt mig at sige i dag. Men nu siger jeg det: Hvis vi danskere i de næste to uger, henover påsken, fortsætter med at stå sammen ved at holde afstand, og hvis tallene fortsat er stabile og fornuftige i de næste to uger, vil regeringen begynde på en gradvis, stille og kontrolleret åbning af vores samfund igen,« siger Mette Frederiksen

Hvordan gjenåpningen skal skje er ennå ikke bestemt og det skjer ikke over hele linjen med en gang.

»Vi kommer ikke til at fortælle i dag – ikke engang at gisne om – hvor det kan være, og det er fordi, det kommer til at afhænge af, hvad der sker de næste to uger,« siger Mette Frederiksen. Hun tilføjer senere, at regeringen håber at kunne fremlægge delvise planer for åbningen af Danmark i slutningen af ugen.

Danmark unngikk skrekkscenariet, kunne statsministeren slå fast. Nedlukningen virket.

Den gode nyhed er kort sagt, at antallet af smittede og syge befinder sig på et så relativt lavt niveau, at vi herhjemme er styret udenom sundhedsmyndighedernes skrækscenarie, der har handlet om, at alt for mange syge danskere i yderste konsekvens ville have fået sundhedsvæsenet til at kollapse.

I stedet har nedlukningen sikret, at spredningen er dæmpet, og at sundhedsvæsenet har fået tid til at forberede sig på at tage imod de coronasyge danskere. Der er desuden blevet tid til at få rettet op på myndighedernes fejl fra første fase af krisen, da der blev testet for få, og hvor det er gået for langsomt med at opbygget et testsystem med tilstrækkelig kapacitet.

Det er samme strategi Norge har fulgt. Skal Norge gjenåpne etter påske?

Mette Frederiksen har fått betalt for sin stramme kurs.

Det danske regjeringspartiet går fram 4,7 prosentpoeng til 31,5 prosent på en ny meningsmåling.

Socialdemokratiet får tilsynelatende god uttelling for hvordan statsminister Mette Frederiksen har håndtert koronakrisen så langt. Dette er første gang siden 2006 at partiet ligger over 30 prosent. Fremgangen er en av de største på én måned i målingsinstituttet Voxmeters historie. (NTB)

Mette Frederiksen kom med det budskab, mange danskere har håbet på: Nu starter en nervepirrende fase

Mette Frederiksen: På den anden side af påsken vil vi langsomt åbne Danmark igen, medmindre ...

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.