Putin-regimet er mer presset enn på lenge. Volden mot demonsrantene i Moskva lørdag overrasket mange.

Det er flere underliggende faktorer: Putins popularitet er gradvis undergravet og det er vanskelig å se hva som skulle gjenreise den.

Bak det hele spøker spørsmålet: Hvem skal erstatte Putin? Hans periode utløper 2024. Regimet står og faller med ham. Det finnes ingen arvtaker. Slik er makten bygget opp. Det er nettopp Putins styre som har avlet folks motvilje: Lønningene har stått stille, pensjonsalderen er forskjøvet og det statsbærende partiet er synonymt med korrupsjon.

Opposisjonen har ikke latt seg knekke. Det var en styrke i lørdagens demonstrasjon som tok myndighetene lokalt og sentralt på sengen. Deres først reaksjon er å bruke maktmidler. Lederne var arrestert på forhånd.

Nyheten om at myndighetene kan ha brukt kjemiske midler mot Navalnyi er dårlig PR for Putin:

En lege som har sjekket den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj på sykehuset, sier at han kan ha blitt forgiftet.

Anastasija Vasiljeva, som har vært Navalnyjs lege i flere år, sier at opphovningen og utslettene i ansiktet hans ligner på kjemisk forgiftning.

Hun sier at sykehuset som tidligere hadde fastslått at han hadde en allergisk reaksjon, nektet å ta de nødvendige testene.

Navalnyj ble søndag i all hast kjørt til sykehuset fra fengselet der han sonet en 30 dager lang straff for å ha oppfordret til en protest som ikke var godkjent. Han ble pågrepet etter et større protestmøte der 1.400 mennesker ble arrestert. (NTB)

Regimet er i villrede. Opposisjonen mobiliserer til en ny demonstrasjon om en uke. Hvis den klarer å samle flere titusen vil ikke politiet klare å knekke dem uten enda sterkere vold. Tør Putin det?

«Lærte» av Gorbatsjov

Putin har sagt at et av det 20. århundrets største katastrofer var oppløsningen av Sovjetunionen. Han anser Gorbatsjov for å være mannen som gjorde de fatale feilvurderingene. Det Vesten hyllet Gorbatsjov for  – åpenhet og avståelse fra vold – anser Putin som feil.

For political analyst Liliya Shevtsova, an expert on Putin and his allies, the response more than anything is a signal of where the limits are for the Kremlin. And those limits are rooted in the decisions of Soviet leader Mikhail Gorbachev in the 1980s and the perception that his policies led to the demise of the country.

«The Kremlin remembers the Gorbachev era perfectly: Open the window a bit, and they will open the entire door…and thus it begins,» she wrote in a commentary published on the website of Moscow radio station Ekho Moskvy.

«No, the government cannot allow this. The steamroller will continue to move, even against the will of something in the government itself. When such guns roll out of the garage, they acquire their own logic of movement,» she wrote.

Dårlig strateg

Putin er en dyktig taktiker, men en dårlig strateg. Han har manøvrert seg inn i en posisjon hvor han bare har dårlige valg.

As Shevtsova hints at, the issue at hand isn’t really who gets on the ballots for the Moscow City Duma elections, or whether the police have the right to bash people’s heads, or even if Russians have the right to peacefully assemble, something that’s guaranteed by the constitution.

It’s an issue of President Vladimir Putin’s nearly 20 years as the country’s preeminent political figure and what comes after his term finishes in 2024.

Putin har ikke noe svar på hva han vil med Russland, han har ikke noe å tilby Russlands ungdom. Det er et vitnesbyrd om det russiske sivilsamfunnets seighet at de har forstått det og kan mobilsere styrke til å si med hele seg: – Vi vil ikke ha deg. Du er ferdig.

 

Analysis: Why The Official Response To The Moscow Protests May Be A Turning Point

Forhåndbestill Sir Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!