Navalnyj står langt fra Trump politisk, men ser en fare for at Twitters sensur vil gjøre det lettere for Putin å stoppe munnen på folk som ham. Foto: Shamil Zhumatov/Reuters/Scanpix

Russlands fremste opposisjonelle, Aleksej Navalnyj, reagerer på Twitter utestengning av Trump og sier det vil ramme opposisjonen i autoritære stater som Russland. Putin trenger ikke bry seg om kritikk. Han kan bare vise til USA. Sensuren er derfor et tilbakeslag for ytringsfrihet over hele verden.

Navalnyj la ut to tweets på engelsk der han kritiserte Twitter og påpekte konsekvensene av sensuren for mennesker som ham selv.

Navalny laid out his logic in an English-language Twitter thread. “In my opinion, the decision to ban Trump was based on emotions and personal political preferences,” he wrote. “Don’t tell me he was banned for violating Twitter rules. I get death threats here every day for many years, and Twitter doesn’t ban anyone (not that I ask for it).”

Navalnyj synes det er betenkelig at private selskaper løper statens ærend. Når techgiganter og staten er enige, blir det lite rom for ytringsfrihet.

He added: “Of course, Twitter is a private company, but we have seen many examples in Russian and China of such private companies becoming the state’s best friends and enablers when it comes to censorship.” And, “This precedent will be exploited by the enemies of freedom of speech around the world. In Russia as well. Every time when they need to silence someone, they will say: ‘this is just common practice, even Trump got blocked on Twitter’.”

Det blir ikke bedre av at Joe Biden har stemplet alle som deltok i opptøyene for «domestic terrorists».  Det er samme begrep som Putin bruker om sine motstandere. Terrorister kan man gjøre hva man vil med. Nå bruker USA samme argument.

NRKs studio spurte utenriksjournalist Heidi Taksdal Skjeseth hvordan loven definerer en «domestic terrorist» i USA, etter at 25 er tiltalt. Hun svarte at det ikke finnes noen lov med dette begrepet. De stemples altså som terrorister av den påtroppende presidenten, uten at det foreligger noen definisjon i lovs form.

Tech Censorship Is the Real Gift to Putin
Authoritarian leaders will use Twitter’s ban on Trump to justify their own deplatforming of political opponents for inciting “terrorism.”

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.