Nytt

Washington Posts Jackson Diehl har møtt Ilja Ponomarev i Washington, den eneste parlamentarikeren som stemte nei til anneksjonen av Krim. For det har han fått svi. Det står står billboard av ham i sentrum av Moskva hvor han stemples som forræder.

Men Ponomarev har som medlem av Dumaen immunitet. Det vil partiet hans, sosialistene, gjerne gjøre noe med. Lederen har bedt Putin om adgang til å ekskludere ham og frata ham hans immunitet. Det er liten tvil om at han da vil havne i rettsapparatet som maler folk til støv.

Mange liberale russerne har emigrert. Ponomarev var del av et forsøk på å skape et Silicon Valley i Russland med privat kapital. De hadde MIT som samarbeidspartner. Mange av disse har nå flyktet til Baltikum endog Hviterussland.

Ponomarev vil ikke selv emigrere. Han har kone og to barn hjemme.

Putins styre har antatt en mer repressiv karakter de siste to år. I 2012 var det store demonstrasjoner mot ham og Ponomarov trodde han ville bli presset ut. Men represjonen har vært der hele tiden, likvideringene, korrupsjonen. Det er vanskelig å forstå at Ponomarev kan være overrasket.

Selv kaller han Putin for bonapartist, en autokrat som begir seg ut på militære eventyr.

Putin har oppnådd at Ukraina aldri mer vil i union med Russland. Men han har innlatt seg på et spill han ikke kan avlyse eller trekke seg fra. Putin vil ikke overleve et nederlag i Ukraina, sier Ponomarev. Det gjør ham farlig, ikke bare for Ukraina.

 

At the height of the popular protests two years ago, Ponomarev predicted that Putin would be ousted by now. Like many people, he didn’t anticipate the ruler’s tack toward right-wing nationalism. The regime, Ponomarev now says, has become “Bonapartist,” dependent on foreign adventurism and populist pandering to Russians dependent on state welfare.

“It’s pretty popular,” he said. “Moscow’s middle class is liberal and really tired of Putin. They will still turn out for a demonstration. But the rest of the country says, If you want to go back to the ’90s” — when Russia was rudely democratic but chaotic — “we’d better stick with Putin.”

Ponomarev still thinks Putin is doomed. But the collapse, he says, won’t have a domestic trigger. Instead, he predicts a foreign shock will be decisive — like the Franco-Prussian war that brought down the last Bonaparte. That could happen in Ukraine, where Ponomarev sees Putin as trapped: “If he withdraws and tries to decrease tension, he will be seen as a traitor by the nationalists, who will say he is weak and too dependent on the West.” But if Putin continues to sponsor armed separatists, capital will continue to flee his own country. Ponomarev is betting the total loss will hit $150 billion, or $1,000 for every Russian.

“Putin can’t afford to suffer a defeat in Ukraine. The regime wouldn’t survive it,” Ponomarev declares. That makes the ongoing struggle over Russia’s neighbor sound much more dangerous than most people in the West understand.

http://www.washingtonpost.com/opinions/jackson-diehl-ilya-ponomarev-stands-alone-against-the-putin-agenda/2014/06/08/09b193ec-ecc5-11e3-9f5c-9075d5508f0a_story.html