Ukrainas væpnede styrker har et desperat behov for nye soldater for å holde tilbake russiske offensiver. Men politisk nøling fører til at vernepliktsalderen forblir høy. Dette fører til at troppene i frontlinjen er tynnslitte.

Et lovforslag som tar sikte på å utvide verneplikten i Ukraina, står fast i det ukrainske parlamentet, Verkhovna Rada, etter flere måneders debatt.

De foreslåtte endringene er ganske beskjedne: Vernepliktsalderen skal senkes fra 27 til 25 år. I tillegg skal soldatene kunne forlate militæret etter tre års tjeneste, og det skal innføres straffer for menn som unngår å melde seg til tjeneste.

Dette skriver Nikita Nikolaienko og Ian Lovett i Wall Street Journal. De mener ledelsen i Kiev ikke virker å forstå at store deler av befolkningen ikke er villige til å kjempe, og selv disse beskjedne lovendringene sliter med å komme gjennom Radaen.

– Vi sliter med å senke alderen til 25 år, det er en upopulær avgjørelse, sier Fedir Venislavskyj, medlem av Radaen i president Zelenskyj regjeringsparti.

Venislavskyj  har vært en av lovforslagets fremste støttespillere.

– Vi må øke antallet mennesker som kan mobiliseres.

Mangelen på soldater og mangel på ammunisjon er Ukrainas største utfordring, i et år hvor den militære ledelsen sier at målet er å holde stand og gjenoppbygge styrkene. Russland har tross alt en befolkning som er mer enn tre ganger så stor som Ukrainas, og russerne viser heller ikke særlig omsorg for frontsoldatene.

Men alle ukrainere som ikke er 27 år slipper å verve seg.

Mener Norge bør gi 1000 milliarder til Ukraina

Også de russiske styrkene ser ut til å slite med å rykke frem etter at de inntok den østlige byen Avdiivka i februar. Men enkelte eksperter mener den russiske maskinen jobber sakte, men sikkert. Spørsmålet er hva som er de endelige militære målene.

Zelenskyj har vært glassklar hele tiden, og nekter å vike en tomme. Spørsmålet er om dette er realistisk uten at USA og EU fortsetter med sin massive støtte, noe som ser mer usikkert ut nå enn for et år siden.

Enkelte snakker om å sende Nato-soldater inn i Ukraina, for å avlaste de ukrainske soldatene. Både Frankrikes president Macron og polske myndigheter har kommet med slike utspill, men har blitt blankt avvist av blant annet USA og Nato-sjef Stoltenberg.

Noen hevder at terrorangrepet i Moskva er iscenesatt av Putin for å øke krigsviljen i det russiske folket. Putin var tidlig ute med å antyde at Ukraina for å være innblandet.

Et overveldende flertall av ukrainerne støtter regjeringen i å fortsette kampen mot Russland. Men den mislykkede ukrainske motoffensiven i fjor, og store tap av soldater, svekket ukrainernes tro på at de kan gjenerobre territorium.

Tidlig i krigen var Ukraina avhengig av frivillige, men antall frivillige har avtatt. Zelenskyj erkjenner at soldater som har kjempet i to år trenger en pause.

Menn mellom 18 og 60 år har vært forhindret fra å forlate landet siden invasjonen startet. Men bare de som er minst 27 år gamle har vært kvalifisert for innkalling, slik at de fleste av landets unge menn har vært fritatt.

Dette er en merkelig regel i et land som befinner seg i krig. Denne loven viser seg dog å være vanskelig å endre. Hundretusener av menn unngår fortsatt å melde seg til militærtjeneste. Rekrutterere setter ofte opp kontrollposter i gatene, stopper menn i stridsdyktig alder og sender dem østover til skyttergravene.

Noen menn forteller at de ble slått eller holdt tilbake i dagevis før de skrev under på vervepapirene.

På nettet sirkulerer det videoer som viser unge menn som løper fra militære rekrutterere i byer over hele landet.

Dette skader selvsagt det samholdet i befolkningen som ga ukrainske frontsoldater mot i starten av krigen. Nå ser situasjonen mer håpløs ut, selv om det ukrainske sjøforsvaret har vist fremskritt i Svartehavet.

Enkelte unge menn blir advart mot å verve seg av sine eldre brødre som er ved fronten. Studenter krever at de må få fullføre utdannelsen før de tjenestegjør i de militære styrkene. Mødre vil ikke sende enda en av sønnene sine til fronten. En hel rekke ulike grupper ber om fritak.

Myndighetene i USA, der en hjelpepakke på 60 milliarder dollar til Ukraina har stått i stampe i Kongressen i månedsvis, har også gjort opprør mot den uvanlig høye vernepliktsalderen i Ukraina.

I USA og mange andre vestlige land er vernepliktsalderen 18 år. I Norge har vi fortsatt en teoretisk vernepliktsalder på 19 år. I Israel, som også er i krig, har både menn og kvinner verneplikt fra de fyller 18 år. Hvorfor er vernepliktsalderen satt til 27 år i Ukraina?

Ifølge Zelenskyj har 31.000 ukrainske soldater mistet livet i kampene. Andre hevder at tallet er minst ti ganger så stort. Sannheten blir utydelig i krig. I tillegg kommer alle soldatene som er så hardt skadet at de ikke kan kjempe lenger.

Russiske tapstall er trolig også svært høye. Men Kreml har flere unge menn å hente, rett og slett på grunn av at befolkningen er mye større, og de har fortsatt vernepliktig alder fra 18 år.

Olha Denysenko (35) har vært med på å organisere demonstrasjoner i Kiev, som krever hvile for menn som mannen hennes, som har hatt kun 20 dager ferie siden han vervet seg da krigen brøt ut for over to år siden.

– Staten har ofret mennene våre, glemt dem. Det er en enorm byrde, og den bør fordeles jevnt, ikke bare legges på skuldrene til dem som gikk med på å forsvare landet.

Profesjonelle ukrainske soldater ber om unge menn ved fronten, for som en av dem sier til WSJ: Vi kan ikke slåss med gamle menn.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.