Nato-sjef Jens Stoltenberg kom til Kiyv mandag morgen. Han innrømmer overfor president Volodymyr Zelenskyj at hans allierte har sviktet landet de siste månedene. Men han mener fortsatt Ukraina kan vinne krigen.

Klokken 13.15 ukrainsk tid kom de begge ut fra presidentpalasset i sentrum av Kiyv for å holde en pressekonferanse, skriver Dagens Næringsliv.

Zelenskyj og Stoltenberg fokuserte på at selv om USA omsider har vedtatt en støttepakke på 680 milliarder kroner, og flere land følger opp med løfter, er det virkeligheten på bakken som teller. Det vil ta tid å få materiellet frem.

– Ukrainerne betaler prisen med sine liv når våpnene ikke blir levert. Og vi alle vil betale en mye høyere pris hvis ikke Putin stoppes, sa Stoltenberg.

– Det er ikke for sent for Ukraina å vinne.

Zelenskyj ville ikke gå i detaljer om hvor ille det står til ved fronten, men sa at det var viktig at leveransene ble fremskyndet.

Dette er tredje gang han er i Ukraina siden fullskala-invasjonen i februar 2022. Det blir trolig også han siste besøk som generalsekretær, siden han fratrer 1. oktober.

Ukrainas militære styrker har slitt med mangel på ammunisjon, særlig artillerigranater av typen 155 mm. Men også de lovede utleveringene av jagerfly har trukket ut i tid.

Samtidig som Stoltenberg reiste inn i Ukraina, kom det meldinger om at nok en landsby var under kontroll av russiske styrker.

Stoltenberg sier han vil argumentere for økt støtte fra Nato under alliansens toppmøte i juli.

– Storbritannia har nettopp annonsert et rekordhøyt bidrag, i tillegg til blant annet viktig ny støtte fra Nederland og Tyskland. Det vil gjøre en forskjell.

Mens Russland har lagt om til en krigsøkonomi, har ikke Vesten klart å holde produksjonen oppe.

– Krigen har vist at våpenlagrene våre og produksjonskapasiteten var altfor lav. Men nå girer vi opp.

Stoltenberg besøkte også den ukrainske nasjonalforsamlingen, hvor man ble møtt med entusiastisk applaus og representanter som holdt seg for brystet og sang nasjonalsangen.

– Dere kjemper ikke bare for dere selv, men for friheten vi alle setter pris på, sa Stoltenberg.

Nato-sjefen sa også at Ukraina skal bli medlem av forsvarsalliansen.

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.