Zelenskyj trakk parallellen mellom Russland og kampen mot Nazi-Tyskland da han onsdag besøkte landsbyen Yahidne hvor der ti mennesker døde i fangenskap og 17 ble drept i 2022.

– Dersom dette ikke er nazisme, hva er det da, sa Zelenskyj.

– For 80 år siden kjempet millioner av ukrainere for å få en endelig slutt på nazismen, sa Zelenskyj i en tale på årsdagen for Tysklands kapitulasjon i 1945.

– Men i dag står ukrainere nok en gang opp mot ondskap som er gjenfødt, som har kommet tilbake og som ønsker å ødelegge oss igjen, sa han under et besøk i landsbyen Yahidne.

Sammenligningen halter. Det var Russland som gjorde at Nazi-Tyskland tapte krigen. Å si at Russland spiller samme rolle som Nazi-Tyskland er å trivialisere krigen. Det vekker også minner om at Ukrainas rolle ikke bare var heltemodig, særlig ikke i forhold til landets jøder.

Zelenskyj senker seg ned på Putins nivå som hevdet de måtte rykke inn for å avnazifisere landet.

At det ikke går så bra med krigen er det en annen indikator på: Parlamentet vedtok at fanger kan få amnesti ved å verve seg. Dermed følger Ukraina i fotsporene til Russland.

Ukraina gjør som Russland og åpner for å løslate straffedømte fra landets fengsler mot at de verver seg som soldater.

Den ukrainske hæren sliter med å rekruttere nok soldater. Anslagsvis 650.000 menn i stridsdyktig alder har forlatt landet, og andre ligger lavt i håp om å unngå mobilisering.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj medga i februar at 31.000 soldater til da var drept i krigen, mens USA i alt august i fjor anslo at nærmere 70.000 ukrainske soldater til da var drept og opptil 120.000 var såret.

Ny lov

Onsdag stemte et flertall i Ukrainas nasjonalforsamling for en ny lov som åpner for at enkelte grupper av straffedømte slipper å sone dersom de lar seg verve.

– Nasjonalforsamlingen har stemt for frivillig mobilisering av fanger, opplyser lederen for Zelenskijs parti Folkets tjenere, Olena Sjuljak.

– Loven åpner for at visse kategorier av fanger som ønsker å forsvare landet sitt, kan få slutte seg til forsvarsstyrkene, sier hun.

Drapsdømte

Tilbudet gjelder kun for dem som har under tre år igjen å sone, og innsatte som er dømt for seksuelle overgrep, drap på mer enn to personer eller alvorlig korrupsjon, omfattes ikke av den nye loven.

Det gjør heller ikke høytstående tjenestemenn eller politikere som soner dommer, ifølge Sjuljak.

Den nye loven vil tre i kraft straks den er undertegnet av presidenten i den ukrainske nasjonalforsamlingen, samt av Zelenskyj.

Ukrainske myndigheter har tidligere kritisert Russland for å innvilge amnesti til domfelte som sendes til fronten i Ukraina. (NTB)

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.