Nesten 5000 ukrainske fanger har takket ja til å gå inn i militæret efterat president Volodymyr Zelenskyj fredag undertegnet en lov som åpner for at fanger kan unnslippe fengsel eller forkorte straffen ved å gå inn i hæren. Loven gikk igjennom i parlamentet 8. mai.

Korrupsjonsdømte unntatt

Fanger som er dømt for voldtekt, dobbeltdrap, politisk korrupsjon eller forbrytelser mot rikets sikkerhet, er ikke omfattet av de nye reglene.

Myndighetene vil også innføre strengere sanksjoner mot menn som ikke oppfyller sine forpliktelser overfor hæren.

– Minst 4500 fanger har svart ja. Deres helsetilstand er ikke tatt i betraktning. Det viktigste kriteriet er motivasjon, sier visejustisminister Olena Vysotska til nyhetsbyrået Glavkom 17. mai.

Ikke alle er like motivert. Film fra Telegram

Potensialet er 20.000

Departementet har dog ekskludert rundt 4000 fanger diagnostisert med samfunnsfarlige sykdommer som hiv, hepatitt og tuberkulose fra fangebefolkningen som omfatter 20.000 mennesker.

Departementet mottok like efter den russiske invasjonen mer enn tusen søknader fra fanger som ønsket å dra til fronten, men på det tidspunktet var hverken militæret eller parlamentet villig til å la dem slåss heller enn sone.

Ny mobiliseringslov

Ukraina forsøker å rekruttere soldater ved hjelp av flere lovinitiativer, blant annet en ny mobiliseringslov som trer i kraft lørdag 18. mai.

Onsdag kunngjorde USAs utenriksminister Antony Blinken at de bevilger ytterligere to milliarder dollar til krigføringen i Ukraina.

I forrige måned godkjente USA en støttepakke til Ukraina til en verdi av rundt 61 milliarder dollar. 

Støttepakken til Ukraina godkjent i Representantenes hus

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.